Nationaal Cyber Security Centrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nationaal Cyber Security Centrum
Nationaal Cyber Security Centrum
Opgericht 2012
Jurisdictie Vlag van Nederland Nederland
Valt onder ministerie van Justitie en Veiligheid
Directeur Hans de Vries
Website https://www.ncsc.nl/

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is een publiek-private Nederlandse organisatie die sinds 1 januari 2012 de weerbaarheid van de Nederlandse samenleving in het digitale domein tracht te vergroten. Het wil daarmee een veilige, open en stabiele informatiesamenleving creëren. De doelgroepen zijn voornamelijk bedrijven en overheidsdiensten. Het centrum is sinds 1 januari 2019 een zelfstandige dienst van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.[1] Daarvoor viel het centrum onder de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Het NCSC kent drie afdelingen: de afdeling Monitoring en Respons, de afdeling Expertise en Advies en de afdeling Marktontwikkeling en Partnerschappen. Het NCSC is onderdeel van de directie Cyber Security, waar tevens de afdeling cyber security beleid in onder is gebracht.

Samenwerking[bewerken | brontekst bewerken]

Het NCSC bestaat uit een samenwerking van publieke en private organisaties die zich richten op een integrale aanpak van cyberbeveiliging. GOVCERT.NL vormt de basis van het NCSC, die tot stand is gekomen doordat er in het regeerakkoord van 2011 werd besloten om een Nationaal Cyber Security Strategie (NCSS) te ontwikkelen. Een ander resultaat uit de strategie is de installatie van de Cyber Security Raad eind juni 2011. Aangezien internetcriminaliteit niet stopt aan de landgrenzen, zijn er naast de binnenlandse samenwerkingen ook internationale samenwerkingen. Daarom werkt het NCSC over de hele wereld samen in het internationale netwerk van Computer Emergency Response Teams (CERT) en met andere bestrijders van internetcriminaliteit.

Taken[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen het Nationaal Cyber Security Centrum worden tactische en operationele kennis zoals expertise, uit zowel publieke als private sectoren bij elkaar gebracht. Zo kan meer inzicht worden verkregen over ontwikkelingen, dreigingen, trends en kan er meer ondersteuning worden geboden op vlak van digitale veiligheid.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Het NCSC verzamelt informatie over cyberveiligheid vanuit de overheid, bedrijven, universiteiten en internationale contacten. Aan de hand van deze informatie formuleert het NCSC adviezen voor de aanpak van ICT-kwetsbaarheden en voorziet in mogelijke technische maatregelen voor het beheer van ICT-systemen. Ook beschrijft men wat er precies aan de hand is, op welke systemen het impact heeft en hoe de schade voorkomen kan worden. Om de kennis te verspreiden publiceren ze factsheets, whitepapers, trendrapporten en dossiers over actuele zaken rond de digitale veiligheid.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Hans de Vries directeur Nationaal Cyber Security Centrum bij JenV - Nieuwsbericht - Algemene Bestuursdienst. www.algemenebestuursdienst.nl (13 september 2018). Geraadpleegd op 17 mei 2021.