Naar inhoud springen

Nationaal Historisch Museum van Azerbeidzjan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationaal Historisch Museum van Azerbeidzjan
Azərbaycan Tarix Muzeyi
Nationaal Historisch Museum van Azerbeidzjan
Locatie Bakoe
H. Z. Tağıyev küçesi 4
Coördinaten 40° 22′ NB, 49° 50′ OL
Opgericht 1920
Personen
Directeur Naile Velihanly
Huisvesting
Architect Józef Gosławski
Gebouwd 1893-1902
Detailkaart
Nationaal Historisch Museum van Azerbeidzjan (Azerbeidzjan)
Nationaal Historisch Museum van Azerbeidzjan
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Nationaal Historisch Museum van Azerbeidzjan (Azerbeidzjaans: Azərbaycan Tarix Muzeyi) in Bakoe is een aan de Azerbeidzjaanse geschiedenis gewijd museum en is Azerbeidzjans grootste historisch museum. Het werd opgericht juni 1920, waar de geschiedenis van Azerbeidzjan werd voorgesteld vanaf de prehistorie tot vandaag. Het museum kent diverse afdelingen waaronder archeologie, numismatiek en etnografie. Momenteel stelt het museum meer dan 300.000 objecten tentoon. De objecten zijn op chronologische wijze tentoongesteld in de verschillende afdelingen van het museum. Slechts 20.000 objecten van de collectie is permanent te zien. De rest wordt in de wetenschappelijke afzettingen gehouden: 150.000 numismatische objecten, 93.000 archeologische objecten, 9.000 etnografische objecten, 2.300 wapens, 12.000 wetenschappelijke objecten, 15.000 edele metalen, 10.000 negatief films en 4.570 historische boeken.

Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren prehistorische, antieke en middeleeuwse keramiek en wapens, en antieke en middeleeuwse munten, manuscripten en kaarten.

Het gebouw is ontworpen door de Poolse architect Józef Gosławski, als het herenhuis van de Azerbeidzjaanse olie magnaat en filantroop Hadji Zeynalabdin, en werd gebouwd in 1893-1902 in de Italiaanse neorenaissancestijl.

Toen Bakoe en de rest van Azerbeidzjan werd bezet door het Rode Leger in april 1920, Taghiyevs woonplaats, net als alle andere rijke mensen in Azerbeidzjan, werd onmiddellijk in beslag genomen. Onder een resolutie van de USSR Volkscommissariaat, werd de residentie opgericht als museum in juni 1920, slechts twee maanden na de bolsjewistische bezetting van Bakoe.

De huidige directeur is professor Naile Velihanly, een bekend Azerbeidzjaans historicus.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nationaal Historisch Museum van Azerbeidzjan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.