Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR)
Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum in Amsterdam
Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum in Amsterdam
Motto of slagzin Dedicated to innovation in aerospace
Rechtsvorm Stichting
Oprichting Sinds 1919 (RSL)
1937 (NLL)
1961 (NLR)
Sleutelfiguren Michel Peters (Algemeen Directeur)
Leo Esselman (Financieel Directeur)
Hoofdkantoor Flag of the Netherlands.svg Amsterdam, Nederland
Werknemers 640
Producten Product ontwikkeling, testen, technische en operationele ondersteuning, certificatie
Omzet € 72 miljoen (2013) (75% Contracten en 25% Vraaggestuurde programmering) [1]
Website www.nlr.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) is het centrale instituut voor luchtvaart- en ruimtevaartonderzoek in Nederland. Sinds 1937 is het NLR een zelfstandige stichting zonder winstoogmerk, die technologische ondersteuning verschaft aan de lucht- en ruimtevaartsector. Die sector omvat industrieën, gebruikers van militaire en civiele vliegtuigen, beheerders van luchthavens, luchtverkeersleidingsorganisaties, overheidsinstanties en internationale organisaties.

Organisatie[bewerken]

Het NLR voert nationale en internationale opdrachten uit op het gebied van de vliegtuigontwikkeling, het vliegtuiggebruik en de ruimtevaart, zowel zelfstandig als in samenwerking met andere instituten en industrieën. Het werk voor betaalde opdrachten omvat ongeveer 75 procent van de activiteiten van het NLR. Het werk in het kader van het eigen programma voor basisonderzoek en de ontwikkeling van onderzoeksfaciliteiten, dat wordt gefinancierd uit overheidssubsidies, vertegenwoordigt ongeveer 25 procent.

Vestigingen[bewerken]

Ingebruikneming nieuwe windtunnel, Polygoonjournaal 1960

Het NLR heeft vestigingen in Amsterdam en Marknesse. Van het personeel, bestaande uit circa 650 medewerkers, heeft ruim twee derde een opleiding op universitair of hbo-niveau. Het NLR beschikt over diverse onderzoeksfaciliteiten op het gebied van de lucht- en ruimtevaart. Tot de faciliteiten behoren verscheidene windtunnels, waaronder een lagesnelheidstunnel, een transsone en een supersone windtunnel. De exploitatie van deze windtunnels en van de windtunnels van de Duitse zusterorganisatie van het NLR is toevertrouwd aan de Stichting Duits-Nederlandse Windtunnels, die tevens een grote faciliteit in de Noordoostpolder bezit en waarin Duitsland en Nederland ieder een aandeel van vijftig procent hebben.

Faciliteiten[bewerken]

De Cessna Citation van het NLR.

Het NLR beschikt samen met de TU Delft over een laboratoriumvliegtuig, een Cessna Citation II. Het NLR heeft verscheidene vluchtnabootsers voor onderzoek aan vliegtuigen en helikopters ontwikkeld. De GRACE (Generic Research Aircraft Cockpit Environment) simulator wordt gebruikt om verschillende vliegtuigen te simuleren waaronder de Boeing 747-400, de Airbus A330 en A320, de Fokker 100 en het laboratoriumvliegtuig van het NLR de Cessna Citation II (PH-LAB). De GRACE heeft een bewegingsplatform met zes vrijheidsgraden waarmee de versnellingen van het vliegtuig worden gesimuleerd. Met de NARSIM Radar en de NARSIM Tower verkeersleidingsimulatoren voert het NLR onderzoek uit naar concepten voor het toekomstige management van het luchtverkeer en de verkeersleiding op luchthavens.

Het NLR kan vliegtuigconstructies op volle schaal, componenten en proefstukken testen. Het kan constructiedelen van vliegtuigen en ruimtevoertuigen ontwikkelen, ook in composietmaterialen. Daarnaast beschikt het NLR over instrumentatie voor vliegproeven, en over diverse gespecialiseerde apparaten voor de ontwikkeling van avionica. Installaties voor het testen van antennes en voor het uitvoeren van zogenaamde omgevingstesten worden gebruikt voor diverse apparatuur. In de fijnmechanische werkplaats ontwikkelt en bouwt het NLR modellen en instrumenten voor windtunnelproeven. Het computernetwerk van het NLR bevat een supercomputer voor het uitvoeren van omvangrijke stromings- en constructieberekeningen.

In 2007 is het NLR Air Transport Safety Institute (NLR-ATSI) geopend door Pieter van Vollenhoven, voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. NLR-ATSI doet onderzoek naar oplossingen om het luchtverkeer veiliger en efficiënter te maken.

Divisies[bewerken]

  • Aerospace Systems
  • Aerospace Operations
  • Aerospace Vehicles

Noot[bewerken]

  1. http://jaarverslag.nlr.nl

Externe links[bewerken]