Nationaal Museum van Brazilië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nationaal Museum van Brazilië
Museu Nacional
De voorgevel van het Nationaal Museum.
De voorgevel van het Nationaal Museum.
Locatie Quinta da Boa Vista, Rio de Janeiro
Coördinaten 22° 54′ NB, 43° 14′ OL
Type Natuurlijke historie, etnologie en archeologie
Opgericht 1818
Personen
Directeur Claudia Rodrigues Ferreira de Carvalho
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Brazilië

Het Nationaal Museum van Brazilië (Portugees: Museu Nacional) is een in Rio de Janeiro gevestigd stadsmuseum. Het museum ligt in het stadspark Quinta da Boa Vista nabij de dierentuin van Rio de Janeiro.

Geschiedenis[bewerken]

Het museum werd onder de naam Museu Real (= Koninklijk Museum) in 1818 opgericht per koninklijk decreet door de Portugese koning Johan VI toen hij in Rio de Janeiro verbleef met zijn familie en was gehuisvest in een gebouw in een ander deel van de stad. Nadat Brazilië in 1822 de onafhankelijkheid uitriep kreeg het museum de naam Museu Imperial (= Kerzelijk Museum). Bij het uitroepen van de republiek in 1889 kreeg het museum zijn huidige naam en werd de collectie ondergebracht in het voormalig keizerlijk paleis van São Cristóvão. Achtenveertig jaar later werd het Nationaal Museum van Brazilië ondergebracht bij de Federale Universiteit van Rio de Janeiro.

Collectie[bewerken]

De collectie van het museum bestaat uit meer dan drie duizend stukken en omvat onder meer natuurhistorische en etnografische objecten alsmede archeologische vondsten, waaronder skeletten van dinosaurussen en de meteoriet Bendegó. Tot de museumcollectie behoren tevens mineralen, munten en meubelstukken van de Braziliaanse keizerlijke familie.

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]