Nationaal Museum voor Westerse Kunst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nationaal Museum voor Westerse Kunst (NMWA)
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Het architecturaal werk van Le Corbusier, een buitengewone bijdrage aan de Moderne Beweging
Nationaal museum voor westerse kunst (NMWA)
Land Vlag van Japan Japan
Coördinaten 35° 43′ NB, 139° 47′ OL
UNESCO-regio Europa en Noord Amerika
(de inschrijving als geheel)
Criteria i, ii, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1321
Inschrijving 2016 (40e sessie)
Kaart
Nationaal Museum voor Westerse Kunst (Japan)
Nationaal Museum voor Westerse Kunst
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het Nationaal Museum voor Westerse Kunst (NMWA) (Japans: 国立西洋美術館 Kokuritsu Seiyō Bijutsukan) is een museum gelegen in het Uenopark in de speciale wijk Taito in Tokio.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum werd ontworpen door de Zwitserse architect Le Corbusier. Le Corbusier liet zich assisteren door drie Japanse architecten die bij hem stage liepen, Kunio Maekawa, Junzo Sakakura en Takamasa Yoshizaka. De bouw werd voltooid in maart 1959 en het museum werd ingehuldigd op 10 juli 1959.

Tijdens de 40e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed gehouden in Istanboel werd dit bouwwerk van Le Corbusier samen met een aantal andere van zijn meest markante constructies onder de noemer Architecturaal werk van Le Corbusier op 17 juli 2016 erkend als UNESCO werelderfgoed en toegevoegd aan de werelderfgoedlijst.[1]

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

De museumcollectie is gegroeid uit de kunstcollectie van Kōjirō Matsukata, een Japanse zakenman actief in het begin van de 20e eeuw als bedrijfsleider van Kawasaki Heavy Industries. De kunstliefhebber had fortuinen geïnvesteerd in een collectie van westerse kunst van renaissance tot de toenmalige hedendaagse kunst.

Inmiddels heeft het museum een collectie schilderijen van artiesten als Veronese, Rubens, Brueghel, Fragonard, Delacroix, Courbet, Manet, Renoir, Monet, Van Gogh, Gauguin, Moreau, Marquet, Picasso, Soutin, Ernst, Miró, Dubuffet en Pollock. Daarnaast is er ook een collectie tekeningen en schetsen van onder meer Boucher, Fragonard, Delacroix, Moreau, Rodin en Cézanne.

In 1963 creëerde het museum een internationale furore toen het er in slaagde 450 werken van Marc Chagall uit collecties in 15 landen, waaronder de Sovjet-Unie, bijeen te brengen voor een tijdelijke tentoonstelling. Het werd de veruit meest volledige overzichtstentoonstelling die ooit over het werk van Chagall werd ingericht.

Zie de categorie National Museum of Western Art, Tokyo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.