Nationaal Muziekinstrumenten Fonds

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nationaal Muziekinstrumenten Fonds
Opgericht 1988
Zetel Amsterdam, Noord-Holland,
Nederland
Personen
Oprichter Pieter Moerenhout
Voorzitter Els Swaab
Directeur Manon Veenendaal
Website

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) in Nederland is een fonds dat muziekinstrumenten (meestal strijkinstrumenten) in bruikleen geeft aan talentvolle musici.

Opzet en organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het NMF heeft als doelstelling het stimuleren van muzikaal talent door het in bruikleen geven van muziekinstrumenten, het beheer van Nederlands cultureel erfgoed (de collectie muziekinstrumenten) en muziekeducatie.

De eerste plannen voor de oprichting van het fonds dateren uit 1984 van Pieter Moerenhout (1930-2018), vader van een veelbelovend violiste. Hij kreeg steun van de violist Theo Olof. Met hulp van het Prins Bernhard Cultuurfonds kon het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in 1988 daadwerkelijk worden opgericht. In 1993 kreeg Moerenhout een Zilveren Anjer toegekend als erkenning voor zijn inspanningen voor het NMF.

Beschermheer was prins Claus der Nederlanden, na diens overlijden in 2002 opgevolgd door zijn jongste zoon prins Constantijn der Nederlanden.[1] Erevoorzitter waren onder anderen Sir Yehudi Menuhin en Yo-Yo Ma. De eerste voorzitter Theo Olof werd opgevolgd door oud-minister Koos Andriessen. Die positie werd van 2001 tot 2015 bezet door oud-staatssecretaris en voormalig KPN-topman Wim Dik. Hij werd in 2015 benoemd tot erevoorzitter en werd als voorzitter opgevolgd door Els Swaab, oud-voorzitter van de Raad voor Cultuur.

Het fonds houdt kantoor in Amsterdam.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

De verzameling instrumenten van het NMF is een van de grootste in Europa en vertegenwoordigt een waarde van meer dan 36 miljoen euro. De beroemde verzameling van Max Rodriguez, bestaande uit vier Italiaanse instrumenten (onder andere een Guarneri del Gesù) en zestien strijkstokken, vormt het hart van de collectie. Deze werd in 1992 in bruikleen gegeven en in 1997 deels geschonken en deels verkocht aan het NMF. Verder heeft het NMF meer dan 400 strijkinstrumenten en ruim 250 strijkstokken in zijn collectie, die ook ruim 50 vleugelpiano's, een tiental harpen en een aantal andere instrumenten omvat, zoals een basklarinet, contrabasklarinet, fortepiano, klavecimbel en gitaren. Sinds 2020 is het NMF ook de eigenaar van het 'Monteverdi-orgel', een verplaatsbaar orgel met houten pijpen.[2]

Musici met een instrument van het NMF[bewerken | brontekst bewerken]

Meer dan 2.500 musici spelen of speelden op een instrument en/of een strijkstok uit de collectie van het NMF.

Strijkkwartetten en kamermuziek:

Tevens spelen in alle Nederlandse beroepsorkesten meerdere leden op instrumenten uit de NMF-collectie.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]