Nationaal Park Lauwersmeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nationaal Park Lauwersmeer
Nationaal park
Nationaal Park Lauwersmeer (Nederland)
Nationaal Park Lauwersmeer
Situering
Land Nederland
Locatie Groningen, Friesland
Coördinaten 53° 21′ NB, 6° 12′ OL
Informatie
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Oppervlakte 60 km²
Opgericht 12 november 2003
Website www.np-lauwersmeer.nl/

Het Nationaal Park Lauwersmeer is een ca. 60 km² groot nationaal park in het noorden van Nederland.

Het beeldmerk van het park, zoals dat op verschillende plaatsen in het landschap staat, foto 2021

Na de afsluiting van het Lauwersmeer in 1969 zijn de hooggelegen zeebodems (het wad) droog komen te staan. In de eerste jaren zijn grote delen hiervan vrijwel aan hun lot overgelaten, zodat er met name ten oosten van de weg van Zoutkamp naar Lauwersoog veel natuur ontstond.

Het gebied heeft een open karakter, al bevindt zich in het noorden, ten zuidoosten van Lauwersoog, het Ballastplaatbos en in het zuiden, bij Dokkumer Nieuwe Zijlen het Zomerhuisbos. Het nationaal park is een verblijfplaats voor (trek)vogels, zoals de slechtvalk, de rosse grutto, lepelaar. In de winter verblijven er veel ganzen. Er is een vogelkijkhut in Ezumakeeg.

Toegankelijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

Grote delen van de Ballastplaat, de Rug, de Sennerplaat, de Blikplaat, de Ezumakeeg, de Hoek van Bant en het eiland de Schoenerbult zijn niet toegankelijk.

Het Lauwersmeer is voor het grootste deel bevaarbaar, maar de wateren Achter de Zwarten, het Hoornse gat, de Vlinderbalg, het Jaap Deensgat, de Babbelaar, het Simonsgat en het Blikplaatgat zijn verboden gebied.

Land van juffrouw Ali[bewerken | brontekst bewerken]

Een bijzondere plek is het Land van juffrouw Ali met zijn vele orchideeën. Dit gebied bevindt zich ten zuiden van het het dorp Lauwersoog en is vernoemd naar een medewerkster van Rijkswaterstaat, die in de jaren 80 onderzoek deed naar de planten en dieren in dit gebied.[1]

Kaart van het Nationaal Park

Dark Sky Park[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 riep de International Dark Sky Association het park uit tot het tweede Dark Sky Park van Nederland. Dark Sky Parken zijn gebieden in de wereld waar de nachtelijke duisternis optimaal tot haar recht komt. Mensen zijn er ’s nachts ook welkom om van die duisternis te genieten. Het eerste Dark Sky Park in Nederland was Boschplaat.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nationaal Park Lauwersmeer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.