Nationaal park Soomaa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Nationaal Park Soomaa)
Ga naar: navigatie, zoeken
Nationaal Park Soomaa
Nationaal park
Nationaal park Soomaa
Nationaal park Soomaa
Situering
Land Estland
Locatie Viljandimaa en Pärnumaa
Coördinaten 58° 26′ NB, 25° 6′ OL
Informatie
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Oppervlakte 370 km²
Opgericht 1993
Foto's
De rivier de Raudna
De rivier de Raudna
Lichtende nachtwolken boven het hoogveen van Kuresoo
Lichtende nachtwolken boven het hoogveen van Kuresoo

Het Nationaal Park Soomaa (Soomaa rahvuspark, de naam betekent Moerasland) is het op een na grootste nationale park in Estland, opgericht in 1993. Het omvat een laaggelegen gebied van 370 km² in het zuidwesten van het land, aan de rand van het hoger gelegen Plateau van Sakala. Het gebied bestaat uit hoogveenmoerassen en ooibossen. Het gebied wordt afgewaterd door de rivier de Navesti en zijrivieren als de Halliste en de Raudna, die de vijf grote moerassen van elkaar scheiden. Daartoe behoort Kuresoo, met 110 km² het grootste aaneengesloten hoogveenmassief van Estland.

Karakteristiek voor het park is het zogenaamde "vijfde jaargetijde", zoals de periode aan het eind van de winter wordt genoemd waarin het gebied door smeltwater wordt overstroomd: het waterpeil kan dan in een paar dagen enkele meters stijgen.

Tot de 45 zoogdiersoorten in Soomaa behoren de wolf, de bruine beer, de lynx, de eland, de bever en de otter. Ook de bedreigde vliegende eekhoorn is er te vinden. Tot de 160 soorten vogels die er zijn waargenomen, behoren de steenarend, het moerassneeuwhoen, het smelleken, de slechtvalk, het bokje en de poelsnip.

Het park is sinds 1997 een internationaal Ramsargebied.[1]

In Tõramaa (gemeente Kõpu) bevindt zich een bezoekerscentrum.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. The Ramsar Convention for Wetlands