Nationaal park Amazônia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nationaal park Amazônia
Nationaal park
Nationaal park Amazônia (Brazilië)
Nationaal park Amazônia
Situering
Land Vlag van Brazilië Brazilië
Coördinaten 4° 26′ ZB, 56° 50′ WL
Informatie
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Oppervlakte 10707 km²
Opgericht 1974
Beheer ICMBio
Foto's
Nationaal park Amazônia

Het Nationaal park Amazônia (Parque Nacional da Amazônia) is een nationaal park in Brazilië. Het is gesticht in 1974 en heeft een oppervlakte van 1.070.737 ha. Het ligt in de gemeenten Itaituba en Trairão, in de deelstaat Pará in het noorden van Brazilië. Het doel is de bescherming van typische Amazone ecosystemen voor wetenschap, educatie en recreatie. Verantwoordelijk voor het beheer is het Instituto Chico Mendes de Conservação da Biodiversidade.

Fysieke en biologische karakteristiek[bewerken | brontekst bewerken]

Het park kent een warm en vochtig klimaat met 1-2 droge maanden per jaar. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 24-26° C, met maxima van 38-40° C en minima van 12 tot 16° C. De vegetatie bestaat overwegend uit tropisch regenwoud, met een grote diversiteit aan soorten en vormen. De hoogste bomen reiken tot 50 meter en in de onderste lagen zijn vele klimplanten, mossen, korstmossen, orchideeën en andere planten te vinden. Er is een rijke fauna, maar de dichtheid aan individuen is laag. Het park herbergt diverse bedreigde diersoorten, zoals de zeekoe en de reuzenmiereneter, en is rijk aan reptielen en aquatische fauna.

Gebruik door de mens[bewerken | brontekst bewerken]

Recreanten wordt de mogelijkheid geboden het park te bezoeken. Het park wordt ook gebruikt, deels illegaal, voor allerlei vormen van exploitatie, zoals bosbouw, jacht en visserij.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Parque Nacional da Amazônia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.