Nationaal park Caparaó

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nationaal park Caparaó
Nationaal park
Nationaal park Caparaó (Brazilië)
Nationaal park Caparaó
Situering
Land Vlag van Brazilië Brazilië
Locatie Espírito Santo en Minas Gerais
Coördinaten 20° 20′ ZB, 41° 55′ WL
Informatie
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Oppervlakte 260 km²
Opgericht 14 mei 1961
Beheer ICMBio
Foto's
Blik vanuit het zuiden op het park. Rechts Pico do Calçado.

Nationaal park Caparaó is een nationaal park op de grens van de staten Minas Gerais en Espírito Santo in Brazilië, opgericht in mei 1961. Het park wordt beheerd door het Chico Mendes Instituut voor Biodiversiteit Conservation (ICMBio). Het park is 26.000 hectare groot. Een van de doelen van het park is een bijdrage leveren aan de bescherming van Mata Atlântica, het Atlantische regenwoud. "Caparaó" is een verwijzing naar Rio Caparaó en Sierra Caparaó.

Geografie en klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

In het park heersen milde temperaturen, met jaargemiddelden tussen de 19° C en 22° C, maar in de hogere delen zijn de jaargemiddelde temperaturen lager. Op de toppen van de pieken worden de laagste temperaturen gemeten van Brazilië, tot ongeveer -10 °C. Sneeuwen doet het echter zelden. In het park ligt Pico da Bandeira, een van de hoogste bergen van het land (2892 meter), en als een na hoogste berg van het park de Pico do Calçado met 2849 meter.

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Het park is belangrijk voor onder meer de volgende bedreigde diersoorten: wijnborstamazone Amazona vinacea, Leucopternis lacernulatus, noordelijke spinaap Brachyteles hypoxanthus, geelkoppenseelaapje Callithrix flaviceps, tijgerkat Leopardus tigrinus, Leopardus pardalis mitis, reuzenmiereneter Myrmecophaga tridactyla, Puma concolor capricornensis en Thoropa lutzi.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Het park trekt veel toeristen, vooral tijdens de wintervakantie. Er zijn verschillende overnachtingsaccommodaties en bezoekerscentra.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Parque Nacional de Caparaó van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.