Nationaal park Cavernas do Peruaçu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nationaal park Cavernas do Peruaçu
Nationaal park
Nationaal park Cavernas do Peruaçu (Brazilië)
Nationaal park Cavernas do Peruaçu
Situering
Locatie Minas Gerais
Coördinaten 15° 7′ ZB, 44° 13′ WL
Dichtstbijzijnde plaats Januária
Informatie
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Oppervlakte 564,48 km²
Opgericht 1999
Beheer ICMBio
Foto's
Nationaal park Cavernas do Peruaçu

Het Nationaal park Peruaçu Caverns is een nationaal park in Brazilië, opgericht in 1999. Doel is het waardevolle geologische en archeologische erfgoed in deze regio te beschermen. Het park heeft een oppervlakte van 58.000 ha en ligt op ongeveer 45 km van de stad Januária en 15 km van Itacarambi, in het noorden van Minas Gerais. Het park herbergt meer dan 140 grotten, meer dan 80 archeologische vindplaatsen en grotschilderingen. het gebied wordt bewoond door de inheemse stam van de Xakriabá.

Het gebied werd al 11.000 jaar geleden bewoond door mensen.

Geologie[bewerken | brontekst bewerken]

De oorsprong van het gebied gaat terug tot miljoenen jaren geleden, toen een deel van Brazilië werd overspoeld door het water van een binnenzee. Dit l;eidde tot het ontstaan van grote getallen enorme kalkstenen formaties en duizenden grotten verspreid over heel Brazilië. De Peruaçu rivier, een zijrivier van de Rio Sao Francisco, zocht zijn weg en door de eroderende werking van het water ontstond het landschap.

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

In het park komen de volgende bedreigde diersoorten voor: de manenwolf Chrysocyon brachyurus, Leopardus pardalis mitis, Leopardus colocolo, Panthera onca, Penelope ochrogaster, Phylloscartes roquettei, Puma concolor capricornensis en Tritacarambiensis Trichomycterus.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Bezoek aan het gebied is alleen na toestemming mogelijk, mede vanwege risico's de formaties te beschadigen. De beheerder is ICMBio.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Parque Nacional Cavernas do Peruaçu van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.