Nationaal park Leeuwin-Naturaliste

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationaal park Leeuwin-Naturaliste
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Nationaal park Leeuwin-Naturaliste (Australië)
Nationaal park Leeuwin-Naturaliste
Nabije plaats Busselton
Coördinaten 34° 14′ ZB, 115° 3′ OL
Oppervlakte 19.092 hectare
Opgericht 1957
Beheer Department of Parks and Wildlife
Website Leeuwin-Naturaliste National Park
Cape Leeuwin
Portaal  Portaalicoon   Australië

Het nationaal park Leeuwin-Naturaliste (Engels: Leeuwin-Naturaliste National Park) is een nationaal park in de Australische deelstaat West-Australië. Het park is 19.092 hectare groot en nationaal park Leeuwin-Naturaliste werd in 1957 opgericht.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van het nationaal park verwijst naar de twee kapen aan de zuid- en noordzijde van het park, Cape Leeuwin en Cape Naturaliste. Cape Leeuwin is de zuidwestelijkste punt van het Australische continent, waar de Indische en de Zuidelijke Oceaan samenkomen. In het nationaal park ligt een kalksteenplateau dat tijdens de Pleistocene ijstijden is afgezet uit koraal en schelpen na een daling van de zeespiegel. In dit kalksteenplateau bevinden zich diverse druipsteengrotten, waarvan Mammoth Cave de bekendste is.

Flora en fauna[bewerken | brontekst bewerken]

De natuurlijke begroeiing varieert van heide in de kustgebieden tot bossen. Karri (Eucalyptus diversicolor) en jarrah (Eucalyptus marginata) domineren de bosgebieden van het nationaal park Leeuwin-Naturaliste. Tot de fauna van het nationaal park behoren soorten die alleen in het zuidwesten van West-Australië voorkomen, zoals de irmawallaby en westelijke ringstaartkoeskoes. Verder komen onder meer de westelijke grijze reuzenkangoeroe, emoe en rotsparkiet voor in nationaal park Leeuwin-Naturaliste.

Zie de categorie Leeuwin-Naturaliste National Park van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.