Nationaal park Sanqingshan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nationaal park Sanqingshan
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 三清山
Traditioneel 三清山
Pinyin Sānqīng Shān
Jyutping (Standaardkantonees) saam1 cing1 saan1
Andere benamingen 三清山國家公園
Nationaal park Sanqingshan
Werelderfgoed natuur
Nationaal park Sanqingshan
Land Vlag van China China
Coördinaten 28° 55′ NB, 118° 3′ OL
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria vii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1292
Inschrijving 2008 (32e sessie)
Kaart
Nationaal park Sanqingshan (China)
Nationaal park Sanqingshan
UNESCO-werelderfgoedlijst

Nationaal park Sanqingshan is gelegen in het noordoosten van de Chinese provincie Jiangxi. Het park wordt gekenmerkt door prachtige landschappen, granieten zuilen, watervallen, meren en bronnen. De belangrijkste bergtoppen zijn de Yujing 玉京 (1.817 m), Yuxu 玉虚 en Yuhua 玉华.

Het park bevat ongeveer duizend soorten flora en 800 soorten fauna. De totale oppervlakte van het nationaal park is 2200 km². Sinds 2008 staat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Chinese Muur · Heilige berg Taishan · Verboden Stad · Paleis van Mukden · Mogaogrotten · Mausoleum van de eerste Qin-keizer · Vindplaats van de Pekingmens in Zhoukoudian · Berglandschap van Huang Shan · Jiuzhaigou-vallei · Huanglong · Wulingyuan · Bergresidentie en afgelegen tempels van Chengde · Tempel en begraafplaats van Confucius en het huis van de familie Kong in Qufu · Oud gebouwencomplex in de Wudangbergen · Historisch ensemble van het Potala-paleis in Lhasa · Jokhangtempel · Norbulingkatempel · Nationaal park Lushan · Landschap rond de berg Emei, inbegrepen het gebied van de Grote Boeddha van Leshan · Oude stad Lijiang · Oude stad Pingyao · Suzhou · Zomerpaleis, een keizerlijke tuin in Peking · Tempel van de hemel, een keizerlijk offeraltaar in Peking · Rotssculpturen van Dazu · Wuyigebergte · Oude dorpen in zuidelijk Anhui - Xidi en Hongcun · Keizerlijke paleizen van de Ming- en Qing-dynastieën in Peking en Shenyang · Grotten van Longmen · Qingcheng en Dujiangyan-irrigatiesysteem · Grotten van Yungang · Beschermd gebied van drie parallelle rivieren in Yunnan · Hoofdsteden en graven van het oude koninkrijk Koguryo · Historisch centrum van Macau · Reservaten van de reuzenpanda in Sichuan · Yinxu · Diaolou en dorpen in Kaiping · Zuid-Chinese karstlandschap · Tulou in Fujian · Nationaal park Sanqingshan · Wutai Shan · Cultuurlandschap van het Westelijke Meer van Hangzhou · Tian Shan in Xinjiang · Cultuurlandschap van rijstterrassen van de Hani in Honghe · Het Grote Kanaal · Zijderoute: het wegennetwerk van de Chang'an-Tiensjancorridor · Sites van de Tusi · Cultuurlandschap met rotstekeningen van Zuojiang Huashan · Hubei Shennongjia · Qinghai Hoh Xil · Gulangyu: een historische internationale nederzetting · Fanjingshan · Archeologische ruïnes van de stad Liangzhu · Trekvogelreservaten langs de kust van de Gele Zee en de Golf van Bohai · Quanzhou

Zie de categorie Mount Sanqing van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.