National Amusements

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
National Amusements Inc.
Bioscoopinterieur
Bioscoopinterieur
Oprichting 1936
Sleutelfiguren Sumner Redstone (bestuursvoorzitter/CEO)
Shari Redstone (president)
Hoofdkantoor Dedham, Massachusetts,
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Producten Bioscoopketens, Cinema de Lux, Showcase Cinemas, Viacom, CBS Corporation
Website (en) National Amusements
Portaal  Portaalicoon   Economie

National Amusements is een Amerikaanse mediaconcern.

Het is eigenaar van een bioscoopketen, met meer dan 950 bioscopen. Het bioscoopconcern is voornamelijk actief in het noordoosten van de Verenigde Staten, met name in New England en de Midden-Atlantische staten, maar heeft ook bioscoopketens in Europa en Zuid-Amerika. Het concern is een van de voorlopers op het gebied van digitale bioscopen. de biocopen zijn actief onder de merknamen Showcase, Cinema de Lux, Multiplex, SuperLux en UCI.

National Amusements bezit tevens een controlerend aandelenbelang (80%) in twee Amerikaanse mediaconglomeraten, Viacom en CBS Corporation. Het economische belang in deze twee mediabedrijven ligt iets onder de 10%. In augustus 2019 zijn CBS Corporation en Viacom weer samengevoegd.[1] Dertien jaar geleden werden de bedrijven opgesplitst, maar nu voegt National Amusements ze weer samen. Het fusiebedrijf, dat ViacomCBS gaat heten, wordt met een gecombineerde jaaromzet van US$ 28 miljard een van de grootste mediaconglomeraten van de wereld. In het portfolio van ViacomCBS zitten onder meer filmstudio Paramount Pictures, muziekzender MTV en de Nickelodeon Group. Daarnaast bezitten de twee nog tal van andere tv-zenders, websites, productiehuizen en uitgeverijen.

Sumner Redstone en zijn familie bezitten National Amusements. Sumner Redstones vader, Michael Redstone, heeft het bedrijf opgericht in Valley Stream, New York. Het hoofdkantoor van het concern ligt in Dedham, Massachusetts.

Mediaconglomeraat[bewerken]

National Amusements wordt ook weleens een van de grootste mediaconglomeraten genoemd, vanwege de zeggenschap over de twee grote mediaconglomeraten Viacom en CBS Corporation bezit (elk 80%).

Sumner Redstone en zijn dochter Shari Redstone zijn op elk van de drie bedrijven bestuurders en behoren daardoor tot een groep machtige mediabazen.

Externe links[bewerken]