Naar inhoud springen

National Rifle Association of America

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf National Rifle Association)
Het hoofdkwartier van de NRA in Fairfax, Virginia, VS

De National Rifle Association of America, opgericht in New York in 1871, is een Amerikaanse belangenorganisatie die zich van oorsprong inzette voor scherpschutterskunst voor militairen en meer recentelijk voor het recht van burgers om vuurwapens te mogen bezitten. Als gevolg van haar grote ledenaantal en sterke lobby is de NRA een invloedrijke en machtige organisatie in de Verenigde Staten.

Activiteiten en standpunten[bewerken | brontekst bewerken]

Voorstanders zien de NRA als een beschermer van burgervrijheden. Ook worden wapens noodzakelijk geacht om zich te kunnen beschermen tegen wapendragende kwaadwilligen. Tegenstanders zien de NRA als een belangenorganisatie voor wapenfabrikanten, maar ook als grote tegenstander van wapenbeperkende wetgeving, door hen noodzakelijk geacht, om het groot aantal vuurwapenslachtoffers te beperken.

De NRA bestrijdt elke vorm van 'gun control' (registratie, verklaring goed gedrag, controle geestesgesteldheid van wapenbezitter, het soort vuurwapen). Elke politicus krijgt jaarlijks een vragenlijst en wordt beoordeeld op stemgedrag. Niet alleen de voorstanders van wapenbezit krijgen geld en steun, maar er wordt ook strategische steun gegeven aan tegenkandidaten van een voorstander van wapenbeperking. De NRA werpt zich op als verdediger van het Tweede amendement van de grondwet van de Verenigde Staten, dat burgers het recht geeft op het 'houden en dragen' van wapens, vooral sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof dat in de zaak District of Columbia v. Heller in 2008 tot een grondwettelijk recht verklaarde.

Anno 2018 heeft de NRA naar eigen zeggen ongeveer 5,5 miljoen leden, en de inkomsten van de NRA komen ongeveer gelijk verdeeld uit contributies en donaties van wapenfabrikanten.[1] Ook niet-Amerikanen kunnen lid worden van de organisatie. De NRA heeft een duizendtal leden in Europa, onder wie enkele in Nederland. De organisatie houdt jaarlijks een conventie op een centraal gelegen locatie in de Verenigde Staten. Het meerdaagse evenement wordt bijgewoond door 70.000 tot 100.000 bezoekers.

Faillissement[bewerken | brontekst bewerken]

Op 15 januari 2021 heeft de NRA uitstel van betaling aangevraagd.[2] Het wil weg uit New York om te ontkomen aan het "giftige, corrupte politieke klimaat" in de Amerikaanse staat. Hier loopt een rechtszaak tegen het bestuur van de NRA wegens corruptie omdat zij miljoenen dollars van de organisatie hebben gebruikt voor privédoeleinden. Het openbaar ministerie eist dat de NRA wordt ontbonden. De NRA heeft het faillissement aangevraagd om strategische redenen en niet uit geldnood. De NRA wil verhuizen naar Texas.[2] In mei 2021 heeft de rechtbank de faillissementsaanvraag verworpen, de rechter zag het als een juridische truc waarmee de NRA onder de aanklacht probeerde uit te komen.[3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Officiële website