National Rifle Association

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het hoofdkwartier van de NRA in Fairfax, Virginia, VS

De National Rifle Association, gesticht in New York in 1871, is een Amerikaanse belangenorganisatie die zich inzet voor het recht wapens te mogen dragen, een grondwettelijk recht in de Verenigde Staten. Als gevolg van haar grote ledenaantal en sterke lobby (Charlton Heston was jarenlang president van de organisatie) is de NRA een invloedrijke en machtige organisatie in de Verenigde Staten. De organisatie is erg gevreesd door politici die een meer genuanceerd standpunt willen houden ten opzichte van het wapenbezit. Elke vorm van beperking (registratie, controle geestesgesteldheid van wapenbezitter, het soort van vuurwapens (ook militaire aanvalswapens)) wordt bestreden en elke politicus krijgt een vragenlijst en wordt beoordeeld. Niet alleen de voorstanders van wapenbezit en gebruik krijgen geld en steun, maar er wordt ook strategische steun gegeven aan tegenkandidaten van een voorstander van wapenbeperking. De NRA werpt zich op als verdediger van het Tweede amendement van de grondwet van de Verenigde Staten, dat burgers het recht geeft op het 'houden en dragen' van wapens.

Anno 2016 heeft de NRA ongeveer 5 miljoen leden. De organisatie houdt jaarlijks een conventie op een centraal gelegen locatie in de Verenigde Staten. Het meerdaagse evenement wordt bijgewoond door 70.000 tot 100.000 bezoekers. De conventie van 2012 was in St. Louis, Missouri. In 2013 had de 'Annual Meeting' plaats in Houston, Texas en in 2014 was het de beurt aan Indianapolis, Indiana.

Ook niet-Amerikanen kunnen lid worden van de organisatie. De NRA heeft een duizendtal leden in Europa, onder wie enkele in Nederland.