Nationale Confederatie van het Kaderpersoneel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nationale Confederatie van het Kaderpersoneel (NCK)
Geschiedenis
Ontstaansdatum 1982
Structuur
Voorzitter Herman Claus
Land Vlag van België België
Verwante organisaties
Europees Europese Conferentie van Kaderpersoneel (CEC)
Media
Website http://www.cnc-nck.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Nationale Confederatie van het Kaderpersoneel (NCK), in het Frans Confédération Nationale des Cadres (CNC), is een Belgische vakorganisatie die de belangen behartigt van kaderleden.

Geschiedenis[bewerken]

Op 30 maart 1982 werd een feitelijke vereniging (F.V.) opgericht met als doelstelling een koepelorganisatie te vormen die bedrijfskaderverenigingen groepeert. Deze feitelijke vereniging werd aanvankelijk de "Groep van Gent" genoemd, aangezien aldaar de meeste vergaderingen doorgingen. Bij wet van 1986 werd een oud zeer aangepakt: de vertegenwoordiging van kaderleden in de overlegorganen.

Werking[bewerken]

In België zijn in de sociale organisatie immers twee modellen vertegenwoordigd:

De kaderleden werden in de overlegorganen in theorie vertegenwoordigd door de klassieke vakbonden, doch in praktijk hadden sommige kaderleden hier moeite mee - onder meer door de verzuiling van de klassieke vakbonden. Via de wet van 1986 werd een structuur opgericht om ook deze kaderleden een plaats te geven in het sociaal overleg.

Bij deze wet werd de kaderleden toegestaan om voor de verkiezingen voor de ondernemingsraad op te komen met een eigen partij; hetzij een huislijst specifiek voor het bedrijf, hetzij een lijst van de NCK, de Nationale Confederatie van het Kaderpersoneel.

De bevoegdheden van de NCK zijn beperkt: enerzijds heeft ze wel het recht om op te komen voor de belangen van de kaderleden, anderzijds heeft ze niet het recht om cao's af te sluiten of deel te nemen aan het nationale sociale overleg.

Externe link[bewerken]