Delcredere Ducroire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Nationale Delcrederedienst)
Naar navigatie springen Jump to search
Delcredere Ducroire
Oprichting 1921 (als Delcrederecommissie), in 1939 omgevormd tot Nationale Delcrederedienst
Sleutelfiguren Dirk Terweduwe (CEO), Frank Vanwingh (Deputy CEO), Nabil Jijakli (Deputy CEO)
Land België
Hoofdkantoor Brussel
Werknemers 160
Producten Exportkredietverzekering en aanverwante producten
Sector openbare instelling
Website delcredereducroire.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

Delcredere, voluit Delcredere | Ducroire, is een Belgische openbare exportkredietverzekeraar. De opdracht van Delcredere is de internationale handel te bevorderen door met behulp van de staatsgarantie handelskredieten op middellange en lange termijn te verzekeren tegen politieke en commerciële risico's. Deze handelstransacties hebben vooral betrekking op kapitaalgoederen, industriële projecten, aannemingswerken en diensten.

Delcredere staat aan het hoofd van Credendo Group, een kredietverzekeringsgroep die in geheel Europa werkzaam is en risico's in de hele wereld dekt.

Ontstaansgeschiedenis en benaming[bewerken]

Delcredere vindt zijn oorsprong in de Delcrederecommissie, die in 1921 binnen het Belgische ministerie van Economische Zaken in het leven werd geroepen. De bedoeling was de Belgische export te bevorderen door Belgische exporteurs garanties en dekking tegen niet-betaling om politieke redenen te bieden wanneer zij exporteren naar verre en risicovolle markten. In 1939 werd de Delcrederecommissie omgevormd tot een volwaardige kredietverzekeringsmaatschappij onder staatsgarantie. De nieuwe instelling kreeg zoals dat in België gebruikelijk is zowel een Franse als een Nederlandse naam: l'Office national du ducroire | de Nationale Delcrederedienst (ONDD). De beide benamingen worden samengetrokken tot Delcredere | Ducroire.

Delcredere heeft een dekkingscapaciteit van 27 miljard euro. In 2007 kreeg Delcredere voor het eerst een rating van de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor's. Delcredere kreeg toen de op een na hoogste rating voor de lange termijn (AA+) en de hoogste voor de korte termijn (A-1+).[1]

Activiteit[bewerken]

Naast traditionele exportkredietverzekering biedt de instelling ook verzekering van importprefinanciering, kredietverzekering voor binnenlandse transacties van exportbedrijven, verzekering van rechtstreekse investeringen in het buitenland, verzekering van contractgaranties (bonds), financiële garanties, herverzekering van kredieten en borgstellingen en politieke risico's, en garanties voor exportfinanciering. Om te voldoen aan de Europese mededingingsregels moet Delcredere net als alle openbare kredietverzekeraars echter een duidelijk onderscheid maken tussen verhandelbare en niet-verhandelbare risico's[2] voor de dekking van kortlopende risico's. Daartoe richtte Delcredere in 2004 een privaatrechtelijke dochteronderneming op: Credimundi. Credimundi is gevestigd in Brussel, heeft bijkantoren in Parijs, Londen, Wiesbaden en Milaan, en een dochteronderneming in Praag: KUPEG (heeft een bijkantoor in Bratislava).

Credendo Group[bewerken]

Door in 2004 de privaatrechtelijke dochteronderneming Credimundi in het leven te roepen, begon Delcredere aan een kredietverzekeringsgroep te bouwen waarvan het zelf de moedermaatschappij is. In datzelfde jaar nam Delcredere een participatie in de Belgische kredietverzekeringsmaatschappij Trade Credit, in 2006 gevolgd door de Oostenrijkse verzekeraar Garant. In 2007 nam dochtermaatschappij Credimundi een participatie in de Tsjechische kredietverzekeraar KUPEG. Nog in 2009 ging Delcredere tot slot een joint venture aan met de Russische verzekeraar Ingosstrakh onder de naam INGO-ONDD. De zetel van die joint venture bevindt zich in Moskou.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]