Naar inhoud springen

Nationale Ivan Franko-universiteit van Lviv

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationale Ivan Franko-universiteit van Lviv
Львівський національний університет імені Івана Франка
Nationale Ivan Franko-universiteit van Lviv
Latijnse naam Universitas Leopoliensis
Motto Patriae decori civibus educandis
Locatie Lviv, Vlag van Oekraïne Oekraïne
Coördinaten 49° 50′ NB, 24° 1′ OL
Opgericht 1661
Type publiek (hervorming 1940)
Voorzitter Volodymyr Melnyk
Studenten 19.614 (2018)[1]
Afbeeldingen
Nationale Ivan Franko-universiteit van Lviv
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Nationale Ivan Franko-universiteit van Lviv (Oekraïens: Львівський національний університет імені Івана Франка) is een universiteit in de Oekraïense stad Lviv.

De universiteit is opgericht in 1661 door koning Jan II Casimir van Polen als opvolger van een Jezuïetencollege uit 1608. In het verleden stond de instelling bekend als de universiteit van Lemberg, de universiteit van Lwów, het Theresianum en van 1919 tot 1939 als de Jan Casimir-universiteit.

Als gevolg van het Molotov-Ribbentroppact werd de stad Lviv in 1939 door de Sovjets ingenomen. De Poolse instelling bleef aanvankelijk nog bestaan, maar in 1940 werden het Poolse bestuur, hoogleraren en docenten vervangen door Oekraïense. Daarbij werd ook de naam van de universiteit gewijzigd in de huidige naam Nationale Ivan Franko-universiteit van Lviv, als eerbetoon aan de Oekraïense dichter en oud-student Ivan Franko.

De wiskundige school van Lwów was groep Poolse wiskundigen die tijdens het interbellum aan de universiteit werkte. Slechts enkelen hebben de Tweede Wereldoorlog overleefd en hun werk voortgezet aan de universiteit van Wrocław.

Bekende alumni zijn Piotr Bieńkowski, Ivan Franko, Ludwik Fleck, Mark Kac, Jevhen Konovalets, Emil Korytko, Hersch Lauterpacht, Pinhas Lavon, Stanisław Lem, Raphael Lemkin, Jan Łukasiewicz, Stanisław Maczek, Semjon Mogilevitsj, Bruno Schulz, Josyf Slipyj en Hugo Steinhaus.

Tot de bekende hoogleraren behoorden onder meer Stefan Banach, Józef Bilczewski, Zygmunt Janiszewski, Ignacy Krasicki, Jan Łukasiewicz, Stanisław Mazur, Wacław Sierpiński, Hugo Steinhaus, Kazimierz Twardowski en Rudolf Weigl.

Zie de categorie University of Lviv van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.