Nationale Sun Yat-sen Universiteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nationale Sun Yat-sen-universiteit
國立中山大學
Logo
Logo
Locatie Kaohsiung, Republiek China
Opgericht 1924, heropgericht in 1980
Type Openbaar (nationaal)
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
Nationale Sun Yat-sen Universiteit
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 国立中山大学
Traditioneel 國立中山大學
Pinyin Guólì Zhōngshān Dàxué
Wade-Giles Kwoli Chungshan Tahsüeh
Jyutping (Standaardkantonees) gwok3 lap6 zung1 saan1 daai6 hok6

De Nationale Sun Yat-sen-universiteit is een universiteit in de Republiek China (Taiwan), gelegen in de stad Kaohsiung. De universiteit bestaat voornamelijk uit een aanzienlijk aantal onderzoeksinstituten, de faculteit heeft sterke banden met de industrie en overheidsfunctionarissen, velen van hen dienen ook als elite-bureaucraten, officiële denktankwetenschappers en NGO-adviseurs.[1][2][3][4]

De universiteit wordt gezien als het beste instituut voor hoger onderwijs in het centrale gebied van Zuid-Taiwan. De universiteit is vooral prestigieus op het gebied van oceanografie, bedrijfseconomie en management.


Geschiedenis[bewerken]

De universiteit windsurfen

In 1923, twee jaar voor zijn dood, richtte Dr. Sun Yat-sen twee universiteiten op: een militaire en een voor burgers. De tweede werd de Nationale Kwangtung-universiteit genoemd. In 1926 werd deze naam veranderd naar Nationale Sun Yat-sen-universiteit. De militaire universiteit was de Whampoa Militaire academie. Beide speelden een grote rol in de moderne Chinese geschiedenis.

De Nationale Sun Yag-sen-universiteit werd opgericht in Kanton, maar moest vanwege de Tweede Chinees-Japanse Oorlog verhuizen. De universiteit verhuisde eerst naar Yunnan en daarna naar Yuehpei. In 1945 keerde de universiteit terug naar zijn oorspronkelijke locatie in Kanton.

In 1949 verhuisde de overheid van de Republiek China naar Taiwan. De Nationale Sun Yet-sen-universiteit zou aanvankelijk direct mee verhuizen naar Taiwan, maar dit plan werd pas in 1980 gerealiseerd. In dat jaar richtte Dr. Huan Li de universiteit opnieuw op in Kaohsiung. De universiteit telde op dat moment vier departementen en twee afstudeerinstituten. Vandaag de dag heeft de universiteit zes colleges.

Elk jaar studeren er ongeveer 250 uitwisselingsstudenten aan de universiteit.

Hoofdcampus[bewerken]

De campus, gelegen naast de haven van Kaohsiung en een militaire basis, is aan drie zijden omringd door de bergen en de open wateren van de Straat van Taiwan, dit maakt het een natuurlijke vesting.[5]

Colleges[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]