Nationale Voorleesdagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Nationale Voorleesdagen worden sinds 2003 door de CPNB georganiseerd op initiatief van Stichting Lezen. De Nationale Voorleesdagen worden jaarlijks gehouden om het voorlezen aan jonge kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. Ieder jaar wordt naast het Prentenboek van het Jaar ook de Prentenboeken TopTien gekozen. De uitverkoren prentenboeken staan centraal in de activiteiten die tijdens De Nationale Voorleesdagen worden georganiseerd.

Prentenboek van het Jaar en Prentenboeken TopTien[bewerken | brontekst bewerken]

Voorstelling Nationale Voorleesdagen 2018

Het Prentenboek van het Jaar werd in 2004 voor het eerst uitgereikt tijdens de eerste Nationale Voorleesdagen. Het is een voortzetting van de Kiekeboekprijs, die in 1994 werd ingesteld door bibliotheken uit Groningen en Drenthe. [1]

Het doel van de campagne is om bij het publiek het belang van voorlezen onder de aandacht te brengen: voorlezen ontwikkelt gevoel voor taal, liefde voor boeken en een sterkere band tussen volwassene en kind. Vandaar dat vanaf 2019 de campagne de boodschap uitdraagt voorlezen maakt je leuker![2] De campagne moet ervoor zorgen dat (groot)ouders en verzorgers het voorlezen tot een dagelijks ritueel maken.

Ieder jaar kiest een comité van vijf vakspecialisten vanuit de bibliotheek, boekhandel en onderwijs (vroeger alleen jeugdbibliothecarissen) uit het aanbod prentenboeken van het voorafgaande jaar zowel het Prentenboek van het Jaar als de Prentenboeken TopTien.[3] Criteria die daarbij gehanteerd worden zijn naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties ook of een prentenboek voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters.

In de kring van prentenboekenmakers en jeugdboekrecensenten wordt er regelmatig kritiek geleverd op het veelvuldige toekennen van het Prentenboek van het Jaar aan niet- Nederlandstalige prentenboekmakers c.q. prentenboeken. Door de grootschalige publiciteit betekent de prijs vaak een flinke stimulans voor de carrière van een prijswinnende prentenboekenmaker.[4][5]

Het Prentenboek van het Jaar wordt in een mini-editie voor een aantrekkelijke prijs verkocht in de boekwinkel om zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te geven het in huis te halen. In de bibliotheek is het boek ook beschikbaar, en speciaal vingerpoppetje om het voorlezen aantrekkelijker te maken wordt er uitgedeeld in aan nieuwe jonge leden. Vooral bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven organiseren veel voorleesactiviteiten tijdens de campagne; de illustrator/auteur van het Prentenboek van het Jaar wordt tijdens de campagne veel uitgenodigd voor een bezoek.

Tweemaal werd een prentenboek van eenzelfde auteur/illustrator uitverkoren tot Prentenboek van het Jaar. In 2007 en 2010 viel de eer te beurt aan de Vlaming Guido Van Genechten. En in 2008 en 2019 aan de in Londen woonachtige Tsjech Petr Horácek.

Prentenboek van het jaar
Jaar Titel Auteur / illustrator Uitgever Nederlandse vertaling Oorspronkelijke titel
2004 Ik wil de maan Jonathan Emmett en Vanessa Cabban Van Goor Annelies Jorna Bringing Down The Moon
2005 Wat nu, Olivier? Phyllis Root en Christopher Denise Lemniscaat L.M. Niskos[6] Oliver finds his way
2006 Dat ben jij, Kiki! Amy Hest en Jill Barton Lemniscaat L.M. Niskos Guess who, Baby Duck!
2007 De Kleine Kangoeroe Guido Van Genechten Clavis
2008 Kleine muis zoekt een huis Petr Horácek Gottmer J.H. Gever A new house for Mouse
2009 Anton kan toveren Ole Könnecke Gottmer J.H. Gever Anton kann zaubern
2010 De Wiebelbillenboogie Guido Van Genechten Clavis
2011 Fiet wil rennen Bibi Dumon Tak en Noëlle Smit Querido
2012 Mama kwijt Chris Haughton Gottmer J.H. Gever A bit lost
2013 Nog 100 nachtjes slapen Milja Praagman Leopold
2014 Krrrr...okodil! Catherine Rayner C. de Vries-Brouwers Ineke Ris Solomon crocodile
2015 Boer Boris gaat naar zee Ted van Lieshout en Philip Hopman Gottmer
2016 We hebben er een geitje bij! Marjet Huiberts en Iris Deppe Gottmer
2017 De kleine walvis Benji Davies Luitingh-Sijthoff Edward van de Vendel The storm whale
2018 Ssst! De tijger slaapt Britta Teckentrup Gottmer J.H. Gever Don't wake up the tiger!
2019 Een huis voor Harry Leo Timmers Querido
2020 Moppereend Joyce Dunbar en Petr Horáček Lemniscaat Jesse Goossens Grumpy Duc
2021 Coco kan het! Loes Riphagen Gottmer
2022 Maar eerst ving ik een monster Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer Lemniscaat
2023 Maximilian Modderman geeft een feestje Joukje Akveld en Jan Jutte Lanoo
2024 Help! Een verrassing! Miriam Bos Lemniscaat
Het voorleesontbijt in Bibliotheek Almelo

Het Nationale Voorleesontbijt[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks worden bekende Nederlanders uitgenodigd om voor te lezen tijdens Het Nationale Voorleesontbijt om te laten zien dat ook zij voorlezen belangrijk vinden. Prinses Laurentien stelt zich daarbij op als een echte (voor)leesambassadeur. Naast deze zogenaamde landelijke vip-voorleesontbijten organiseren basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven ook zelf ieder jaar voorleesontbijten met lokale bekendheden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Prentenboek van het Jaar (Nederland). De Bibliotheek Literatuurplein. Gearchiveerd op 1 mei 2019. Geraadpleegd op 1 mei 2019.
  2. Jaarverslag CPNB 2019. Geraadpleegd op 17 januari 2022.
  3. Jaarverslag CPNB 2020. Geraadpleegd op 17 januari 2022.
  4. Bas Maliepaard moppert dat prentenboek van het jaar niet door een Nederlandstalige illustrator gemaakt is. Geraadpleegd op 24 april 2019.
  5. Ted van Lieshout, Voor de 13e keer buitenlands Prentenboek van het Jaar. tedvanlieshout.nu (25 april 2019). Geraadpleegd op 1 mei 2019.
  6. L.M. Niskos, collectief pseudoniem van uitgeverij Lemniscaat. DBNL. Geraadpleegd op 26 april 2019.