Natriumstearoyl-2-lactylaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Natriumstearoyl-2-lactylaat
Structuurformule en molecuulmodel
Sodium stearoyl lactylate.svg
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
C24H43O6Na; C19H35O4Na; C21H39O4Na (hoofdcomponenten)
IUPAC-naam natrium-2-(2-octadecanoyloxypropanoyloxy)propanoaat
Andere namen E481
Molmassa 451,6 g/mol
SMILES
CCCCCCCCCCCCCCCCCC(=O)OC(C)C(=O)OC(C)C(=O)[O-].[Na+]
CAS-nummer 25383-99-7
PubChem 23671849
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Nutritionele eigenschappen
ADI 0-20 mg/kg lichaamsgewicht
Type additief Emulgator, stabilisator
E-nummer E481
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Natriumstearoyllactylaat (E481) is het natriumzout van stearoylmelkzuur, afgeleid van melkzuur en stearinezuur. Dit vetzuur kan zowel van dierlijke als plantaardige oorsprong zijn. Het is geen natuurlijk voorkomende stof.

Synthese[bewerken]

De productie van de stearoyllactylaten begint met de afzonderlijke veresteren van melkzuur. Omdat melkzuur een zelf ook een hydroxylgroep bezit ontstaat een mengsel van esters met één, twee of drie melkzuureenheden die nog beschikken over de vrije hydroxylgroep van de laatste melkzuurrest. Dit mengsel wordt met stearinezuur verder veresterd waarbij de stearaatgroep aan de laatste melkzuurrest wordt gekoppeld. De laatste stap van de synthese vormt de verzepingen van een van de melkzuuresters met natriumhydroxide tot het natriumzout. De esterband met de stearaatgroep is minder gevoelig door het hydrofobe karakter van het stearaat. Het resulterend product is een mengsel van verschillende componenten, die van elkaar verschillen in het aantal melkzuurresten dat in het molecule voorkomt. De weergegeven structuurformule is die met 2 lactaateenheden.

Toepassing[bewerken]

De stof wordt in de levensmiddelenindustrie gebruikt als emulgator en stabilisator, onder meer in bakwaren en dranken. Het is in de EU toegelaten met E-nummer E481. Zoals bij de productie is vermeld wordt een mengsel van gelijksoortige componenten als voedingsadditief gebruikt, natrium-di-2-stearoyllactaat is hierin de voornaamste component.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]