NaturBornholm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
NaturBornholm
Ingang van NaturBornholm
Locatie Grønningen 30, 3720 Aakirkeby
Coördinaten 55° 4′ NB, 14° 55′ OL
Oppervlakte 4.000 m²
Type Natuurhistorisch museum
Thema Geschiedenis van Bornholm, natuur en geologie
Opgericht 16 mei 2000
Huisvesting
Architect Henning Larsen
Aantal bezoekers 56.047 (2015)[1]
Detailkaart
NaturBornholm (Bornholm)
NaturBornholm
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

NaturBornholm is een Deens natuurhistorisch museum gelegen in Aakirkeby op het eiland Bornholm. Het museum ligt nabij Klintebakken in het buitengebied ten zuiden van Aakirkeby.

NaturBornholm werd op 16 mei 2000 geopend door de beschermheer prins Henrik en initiatiefnemer Birthe Juel Jensen. De dagelijkse exploitatie wordt onderhouden door een fonds, Den erhvervsdrivende fond NaturBornholm.

Centrale thema's van het belevingsmuseum zijn het ontstaan van het eiland Bornholm, de lokale natuur en de geologische geschiedenis van het gebied. Het museum herbergt onder meer archeologische vondsten.

NaturBornholm in Aakirkeby

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum werd ontworpen door de Deense architect Henning Larsen. Het werd onder andere gebouwd van schanskorven; containers van staaldraden gevuld met stenen. Normaliter worden grote en zware stenen bij de grond geplaatst en kleinere lichte stenen erboven. In het gebouw van NaturBornholm is het omgekeerde het geval. De onderste delen bestaan uit containers met kleine lichte stenen en de bovenste containers uit zwaardere grote stenen. Dit is zo gedaan omdat deze stenen meer licht doorlaten dan de kleinere stenen die een dichtere massa vormen.[2]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie NaturBornholm van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.