Naturalis Biodiversity Center

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Naturalis Biodiversity Center
Nationaal Natuurhistorisch Museum
WLANL - thedogg - Mammoet (2).jpg
Locatie Leiden
Coördinaten 52° 10′ NB, 4° 29′ OL
Type Onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum
Opgericht 28 januari 2010
Personen
Directeur Edwin van Huis, algemeen directeur
Erik Smets, wetenschappelijk directeur
Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur
Aantal bezoekers 303.000 (2014)
Detailkaart
Naturalis Biodiversity Center (Leiden CenterPlusSciencePark)
Naturalis Biodiversity Center
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Biologie

Naturalis Biodiversity Center is een onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum in Leiden. Het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit Naturalis is het product van een fusie tussen het Zoölogisch Museum Amsterdam, het Nationaal Herbarium Nederland en Natuurhistorisch Museum Naturalis. Sinds 2012 wordt de naam Naturalis Biodiversity Center gebruikt.

Geschiedenis[bewerken]

Opzetten van dieren voor Natuurhistorisch Museum, 1978

Naturalis Biodiversity Center kent als organisatie een lange historie. Op 9 augustus 1820 besloot Koning Willem I tot de stichting van 's Rijks Museum van Natuurlijke Historie (RMNH). In 1878 werden de geologische en mineralogische verzamelingen afgesplitst om het nieuwe Rijksmuseum van Geologie en Mineralogie (RGM) te vormen. In 1990 zijn het RMNH en RGM gefuseerd tot Nationaal Natuurhistorisch Museum en werden de activiteiten weer samengevoegd. In 1995 is het museum verzelfstandigd in de "Stichting Nationaal Natuurhistorisch Museum". De naam "Naturalis" is vanaf de opening van de nieuwbouw in 1998 in gebruik genomen. Het werd op 7 april van dat jaar geopend door koningin Beatrix.

De basis voor het Zoölogisch Museum Amsterdam werd gelegd in 1838 met de oprichting van het Zoölogisch Genootschap 'Natura Artis Magistra'. De geschiedenis van het Nationaal Herbarium Nederland, dat een Leidse, Utrechtse en Wageningse tak kende, gaat terug tot 1829 toen koning Willem I per Koninklijk Besluit opdracht tot de oprichting van het Rijksherbarium gaf.

In 2010 werden het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, het Zoölogisch Museum Amsterdam en het Nationaal Herbarium Nederland samengevoegd tot Nederlands Centrum voor Biodiversiteit (NCB) Naturalis. De collecties en het personeel werden samengebracht in Leiden. Het uiteindelijke doel van de samenwerkende partijen is een volledige fusie. In 2013 fuseerde ETI BioInformatics, door UNESCO in 1990 opgericht, met Naturalis Biodiversity Center. Hiermee werd de groep die zich wijdt aan de informatica van biodiversiteit versterkt. Zo werd de Catalogue of Life (Species 2000) er ondergebracht en werd bijgedragen aan de Global Biodiversity Information Facility (GBIF, NLBIF).

Accomodatie[bewerken]

Toen het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie in 1820 werd opgericht was het zeer beperkt toegankelijk voor publiek, in sommige periodes zelfs helemaal niet. In 1986 werd besloten dat het een publieksmuseum moest worden. Hiervoor was wel uitgebreide nieuwbouw nodig. De kosten - rond de 60 miljoen euro - waren de grootste voor een museum tot dat moment, op de bouw van het Rijksmuseum Amsterdam na.

De Leidse architect Fons Verheijen ontwierp de nieuwbouw die in 1998 geopend werd. Hij omvat naast publiek toegankelijke tentoonstellingszalen en een bibliotheek, ook een expeditieruimte, laboratoria, kantoorruimten en een collectietoren met een hoogte van 62 meter.[1]

Het 17e-eeuwse Pesthuis, dat van 1954 tot 1984 onderdak had geboden aan het Legermuseum, is onderdeel van het museumgebouw. Hier bevinden zich de entree, garderobe, museumwinkel en een café. De twee delen zijn met elkaar verbonden door een 80 meter lange loopbrug. Met de oprichting van NCB Naturalis in 2010 was duidelijk dat, om de totale collectie en alle medewerkers te kunnen huisvesten, er opnieuw nieuwbouw gepleegd zou moeten worden. Sinds 1 september 2016 is een groot deel van het museum wegens verbouwing gesloten. De verwachting is dat het medio 2019 zal worden heropend. Tot die tijd toont Naturalis tijdelijke tentoonstellingen in het entreegebouw. Dit Pesthuis zal na de heropening van het vernieuwde museum geen deel meer uitmaken van Naturalis.[2]

Activiteiten[bewerken]

Museum

Het instituut beheert het grootste deel van de Nederlandse natuurhistorische collecties. De totale collectie van Naturalis Biodiversity Center behoort qua omvang tot de top vijf van de wereld en telt ruim 42 miljoen objecten.

Het museum informeert het publiek over de biodiversiteit op aarde. Belangrijk onderdeel hiervan is de ontwikkeling van moderne educatieve trajecten voor basis- en voortgezet onderwijs. Het museum trok in 2014 303.000 bezoekers, waaronder 50.000 leerlingen. Het instituut beheert vele natuurinformatiewebsites en produceert mobiele apps,[3] zoals het Bioportal en het Nederlands Soortenregister. In totaal worden de door Naturalis Biodiversity Center beheerde digitale informatiediensten ruim vijf miljoen keer per jaar bezocht (2014).

Naturalis Biodiversity Center is naast een museum ook een wetenschappelijk onderzoeksinstituut. In 2012 werkten er ongeveer honderd onderzoekers en zo'n tweehonderd gastonderzoekers aan biodiversiteitsvraagstukken. Daarbij werden zij geholpen door een groot netwerk van amateuronderzoekers (citizen science). De onderzoekers specialiseren zich in mariene en terrestrische zoölogie, botanie en geologie. In de periode 2012-2016 onderzoekt het instituut, naast de gebruikelijke systematische werkzaamheden, de volgende thema's: evolutie van kenmerken,[4] interacties tussen soorten en dynamische biodiversiteit. Naturalis Biodiversity Center is een internationaal kenniscentrum en verbonden met de universiteiten van Leiden, Wageningen en Amsterdam. De medewerkers verzorgen ook universitair onderwijs en ontwikkelen aanvullende curricula en gastcolleges.

Collectie[bewerken]

Skelet van de Camarasaurus
Gesteenten en mineralen

De huidige collectie telt ruim 42 miljoen objecten en behoort daarmee tot de mondiale top vijf op biologisch gebied. De collectie bestaat niet alleen uit exemplaren van talloze organismen die op aarde leven of hebben geleefd, maar ook uit geologische objecten en documentatie, zoals foto's, prenten en kaarten.

Specimina Documentatie
 • 310.000 foto's, dia's en glasnegatieven
 • 140.000 banden
 • 91.500 microfiches
 • 57.000 prenten en tekeningen
 • 14.000 tijdschrifttitels
 • 13.000 kaarten

In 2010 ontving Naturalis Biodiversity Center € 13 miljoen uit het Fonds Economische Structuurversterking om de collectie te digitaliseren. Hiermee is in 2011 begonnen. Het project is medio 2015 succesvol afgerond. Zeven miljoen objecten zijn gedigitaliseerd en worden opgeslagen in een database die voor iedereen online beschikbaar is, zodat onderzoek op afstand mogelijk is. Digitalisering van oude collecties vindt naar behoefte plaats. In 2015 en begin 2016 werden meer dan 275.000 afbeeldingen van de Naturalis-collectie ingebracht in Wikimedia Commons.

Varia[bewerken]

 • In 2015 zijn de museumzalen, een aantal ruimtes van de wetenschappelijke collectie en ruim 100 objecten toegevoegd aan Google Street View in het Google Art Project.
 • De Nederlandse Fauna is een door Naturalis uitgebrachte reeks natuurgidsen die de fauna in Nederland tot in detail beschrijft.
 • Van september 2016 tot juni 2017 stond het skelet van een Tyrannosaurus rex, Trix genaamd, in een tijdelijke tentoonstellingsruimte (Pesthuis).
 • Van juni tot september 2017 vond er in het pesthuis (de tijdelijke tentoonstellingsruimte) het zomerprogramma plaats.
 • Van oktober 2017 tot september 2018 vindt er in het pesthuis (de tijdelijke tentoonstellingsruimte) de GIF tentoonstelling plaats.

Momenteel wordt er gebouwd aan een nieuw museum, wat in 2019 naar alle waarschijnlijkheid zal openen. Tot die tijd zijn er tijdelijke tentoonstellingen in het Pesthuis (het oude entreegebouw van het museum).

Externe links[bewerken]