Natuurtuin Slatuinen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ingang van de Natuurtuin op de Slatuinenweg

Natuurtuin Slatuinen is een Nederlandse natuurtuin in (voormalig stadsdeel) De Baarsjes in Amsterdam-West. De tuin ligt in de Chassébuurt tussen de Slatuinenweg, Chasséstraat, Admiraal de Ruijterweg en de Jacob van Wassenaer Obdamstraat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In het begin van de 20e eeuw was het in gebruik als een park, het zogeheten Wilhelmina-parkje, dat toentertijd nog bereikbaar was via een extra ingang aan de Chasséstraat. Nu is er alleen een smalle entree tussen de percelen Slatuinenweg 43 en 47. De toegang is een grote deur; de natuurtuin is alleen op bepaalde tijden geopend.

Tot 1984 was hier een kwekerij die aan de kwekersfamilie Hendriksen verpacht was, toentertijd stond het nog bekend als 'terrein Hendriksen'. De gemeente besloot in 1986 om 39 bomen te kappen, zonder verder bestemmingsplan.

In 1991 namen omwonenden zelf het initiatief om het stuk grond een bestemming te geven. Na overleg tussen betrokkenen werd besloten er een natuurtuin van te maken met een sociale en educatieve functie. Het stadsdeel stemde in met de plannen en verleent nu nog steeds subsidie. Met behulp van vrijwilligers wordt de tuin onderhouden en opengesteld.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]