Nazareth (Israël)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nazareth
נָצְרַת
الناصرة
Stad in Israël Vlag van Israël
Nazareth (Israël)
Nazareth (Israël)
Situering
District (mechoz) Noord
Subdistrict Yizre'el
Coördinaten 32° 42′ NB, 35° 17′ OL
Algemeen
Oppervlakte 14,2 km²
Inwoners (2007) 65.500
Burgemeester Ramiz Jaraisy
Foto's
Huizen in Nazareth bij zonsondergang
Huizen in Nazareth bij zonsondergang
De bron van de heilige Maria in Nazareth
De bron van de heilige Maria in Nazareth
Souvenirwinkel in Nazareth. Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor de stad.
Souvenirwinkel in Nazareth. Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor de stad.
Portaal  Portaalicoon   Israël

Nazareth (Hebreeuws: נצרת - Natsrat, Arabisch: الناصرة - Elnasrat,) is een stad in Israël en het centrum van de enige hoofdzakelijk Arabische agglomeratie in het land. De plaats ligt in het noorden van Israël, in Centraal Laag-Galilea. Ongeveer tien kilometer ten zuiden van Nazareth ligt de vlakte van Jizreël en circa tien kilometer naar het oosten bevindt zich de Taborberg.

Eind 2007 woonden er 65.500 burgers in de stad waarvan twee derde islamitisch en een derde christelijk. De meeste bevolking van de voorplaatsen is islamitisch. Eén voorstad, Nazreth Illit, heeft een overwegend Joodse bevolking. De agglomeratie heeft 210.000 inwoners, waarvan 85.000 Joden.

Geschiedenis[bewerken]

De stad wordt in het Nieuwe Testament genoemd als de stad waar Jezus opgroeide. Een belangrijke stad zal het niet geweest zijn: In de Talmoed en in de boeken van de Joodse geschiedschrijver Flavius Josephus komt de stad niet voor, en Matteüs 2:23 spreekt over een stad met de naam Nazareth.

Hoewel opgravingen in de nabijheid duiden op een begraafplaats die dateert uit ca 9000 v.Chr, zijn er geen verdere aanwijzingen van een vroege prehistorische bewoning. Opgravingen wijzen uit dat de vroegste bewoning dateert uit de bronstijd en de ijzertijd.

Er zijn echter nauwelijks bewijzen te vinden die duiden op het bestaan van een nederzetting tussen het Assyrische tijdperk en de vroege Romeinse overheersing. In 2009 vonden Israëlische archeologen bij opgravingen resten van gebouwen die uit de tijd van Jezus zouden stammen.[1][2] Verder zijn er bij opgravingen tot op heden maar zeer weinig restanten uit deze periode gevonden. Wellicht is de reden hiervoor dat Nazareth in de oudheid een tamelijk onbelangrijk plattelandsplaatsje was met een oppervlakte van niet meer dan 4 hectare.[3] Op grond van de omvang van het grafveld uit de Herodiaanse periode schat men de bevolkingsgrootte van Nazareth in deze periode op minder dan 400 personen.[3] Op het grafveld is onder meer een (Aramese) voorchristelijke inscriptie aangetroffen.[4]

Pas in de vierde eeuw na Christus, toen het christendom een voorname plaats in het Romeinse Rijk ging innemen en de pelgrimage naar Palestina op gang kwam, werd Nazareth een plaats met grotere betekenis.

De christelijke en islamitische bevolkingsgroepen raakten in zwaar conflict en zelfs slaags over de bouw van een centrale moskee naast het centrale kerkgebouw, de Basiliek van de Aankondiging of Annunciatie; op deze plek zou Maria van de engel Gabriël hebben gehoord dat zij zwanger zou raken van Jezus. Na enig twijfelen en ondanks zware druk van het Vaticaan, steunde de Israëlische regering het standpunt van de grotere islamitische bevolking om de moskee te bouwen. De Israëlische regering bezweek echter uiteindelijk toen de Verenigde Staten, waarvan het financieel en militair afhankelijk is, zich later achter het Vaticaan schaarden: de bouw van de moskee ging niet door.

Economie, toerisme[bewerken]

De stad is een belangrijk dienstencentrum voor de eigen bevolking en de gehele omgeving, met name inzake groothandel, kleinhandel, onderwijs, regeringsdiensten (samen met Nazrat Illit), religie, amusement, horeca, welzijn, gezondheidszorg en financiën.

Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor de stad, voornamelijk van christelijke pelgrims uit het buitenland en Israëlische dagjesmensen uit alle bevolkingsgroepen. De economie van de stad werd dan ook zwaar getroffen door het geweld tijdens de eerste en de tweede intifada, vanwege het wegblijven van christelijke pelgrims en Joodse toeristen.

Behalve de Basiliek van de Aankondiging heeft de Israëlische stad een locatie die bekendstaat als de "put van Maria". Verder heeft Nazareth een kleur- en geurrijke markt, vele restaurants en bakkerijen (Nazareth staat speciaal bekend om zijn gebak en andere zoetigheden) en hotels van alle maten en klassen.

Geboren[bewerken]

Partnersteden[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Huis uit tijd Jezus gevonden in Nazareth , nu.nl, 21 december 2009
  2. First Jesus-Era House Discovered in Nazareth, ABC News International, December 21, 2009
  3. a b J.L. Reed, Archaeology and the Galilean Jesus. A Re-examination of the Evidence, Harrisburg: Trinity Press, 22002, ISBN 1-56338-394-2, p.131.
  4. Reed, p.132 (CIL 2, 988).