Nazmiye Oral

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nazmiye Oral
Oral (2019)
Oral (2019)
Algemene informatie
Geboren 28 mei 1969
Geboorteplaats Hengelo
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2011-heden
Uitgeverij De Bezige Bij
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Nazmiye Oral (Hengelo, 28 mei 1969) is een Turks-Nederlandse schrijfster en actrice.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Oral werkte een tijd voor het televisieprogramma De dialoog van de Nederlandse Moslim Omroep. In 2002 interviewde ze in die hoedanigheid politicus Pim Fortuyn, vooral over diens omstreden opvattingen over de islam en de daarmee samenhangende immigratie-, integratie- en emancipatieproblematiek.[1] Het gesprek, dat in een verhit debat uitmondde, werd uitgezonden op 5 mei 2002, een dag voor de moord op Pim Fortuyn.[2]. Najaar 2002 interviewde zij ook Theo van Gogh.[3]

Ze speelde zowel in Nederland als buitenland in de theatervoorstelling 'Gesluierde Monologen', een stuk van Adelheid Roosen over islamitische vrouwen. Oral heeft het islamgeloof losgelaten.

Oral is medeoprichtster van het 'Zinaplatform'; een theaterinitiatief dat langs verschillende wijken in Nederland reist en gebruikmaakt van lokale verhalen en optredens geeft op straat of in huis. Van 2003 tot 2012 schreef zij tevens columns voor de Volkskrant.

In 2011 kwam haar debuutroman Zehra uit, waarvoor zij genomineerd werd voor de E. du Perronprijs.[4]

In 2015 stond ze op het podium, samen met haar moeder Havva, met de voorstelling Niet meer zonder jou tijdens het Holland Festival. In deze voorstelling gaat zij als afvallige dochter de confrontatie aan met haar moeder. De voorstelling toerde vervolgens door het hele land en werd in 2017 in New York opgevoerd tijdens het Crossing the Line festival.[5]

In 2016 won zij het Gouden Kalf in de categorie 'beste actrice televisiedrama' voor haar rol in de film In vrijheid waarin zij een moeder speelt van een teruggekeerde Syriëganger.

Nazmiye speelde twee keer in de televisieserie Baantjer. In 'De Cock en de moord uit angst' (1995) als Selma Gursel (slachtoffer) en als Gunay Gursel (tweelingzuster), en in 'De Cock en de moord op de zigeuner' (2004) als Rosanne Steinbach.[6]

Zomergasten[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 augustus 2020 was zij te gast in Zomergasten. Zij sprak zich daar nadrukkelijk uit voor dialoog met tegenstanders, en gaf als voorbeeld hoe zij bevriend raakte met een inwoner van Utrecht die over de komst van een AZC naar zijn wijk zei dat hij dat in brand zou steken - maar na uitvoerige gesprekken met Oral veranderde hij zijn idee en ging als vrijwilliger vluchtelingen helpen.

Dat leverde zeer lovende recencies op zoals in onder meer Trouw bj monde van Willem Pekelder [1] onder de kop: 'Wat een verademing, de vrije geest van Nazmiye Oral in ‘Zomergasten’". Citaat: "Veroordeel niet, maar leer elkaar kennen, was Orals boodschap. Met haar moeder vocht ze in het stuk ‘Niet meer zonder jou’ de strijd uit tussen traditie en moderniteit. Bij PVV’ster Nicky ging ze twee weken logeren, en Ries van Dijk, die in Utrecht fel actie voerde tegen een azc (“ik steek de fik erin”), nam ze op in haar (en Adelheid Roosens) project ‘Wijksafari’. Op zowel Nicky als Ries raakte ze zeer gesteld. “Als je eenmaal iemand zíét, kun je hem nooit meer níét zien. Het was in deze gepolariseerde tijden van een verademende gematigdheid. Een urgent relaas van een vrouw die deze kijker dwong om, al sleutelend aan zichzelf, boven zijn ego uit te stijgen, teneinde tot het aloude inzicht te komen: heb je ‘vijanden’ lief."

Ook de NRC was lovend [7] onder de kop: "Voor Zomergast Nazmiye Oral is kunst gereedschap om dichterbij te komen". Citaat: "In de kunst vond Oral vervolgens de kracht om haar leven op haar eigen manier vorm te geven. Kunst is „een vorm, een gereedschap”, om dingen bespreekbaar te maken. Wanneer Oral met haar moeder op het podium staat om in een „radicaal intiem gesprek” hun meningsverschillen te bespreken voelt dat veilig, omdat het op een podium gebeurt. „Dat is het vrije veld.”"

Filosofe Stine Jensen schreef over deze Zomergasten: "Het niet gehoord worden als kern van de PVV stemmer, ‘ongehoord’ - zoals in ongehoord Nederland dus. Boeiend inzicht bij #Zomergasten - mis wel wat stevigheid bij de interviewer, die te graag gezellig bevriend wil zijn met gast, maar bij deze avond past het ook wel #verbinding."

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Nazmiye Oral was getrouwd en uit dit huwelijk zijn twee kinderen geboren.[8]