Nazmiye Oral

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nazmiye Oral
Oral (2017)
Oral (2017)
Algemene informatie
Geboren 1969
Geboorteplaats Hengelo
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2011-heden
Uitgeverij De Bezige Bij
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Nazmiye Oral (Hengelo, 1969) is een Turks-Nederlandse schrijfster en actrice. Ze speelde zowel in Nederland als buitenland in de theatervoorstelling 'Gesluierde Monologen', een stuk van Adelheid Roosen over islamitische vrouwen.

Oral werkte een tijd voor het televisieprogramma De dialoog van de Nederlandse Moslim Omroep. In 2002 interviewde ze in die hoedanigheid politicus Pim Fortuyn, vooral over diens omstreden opvattingen over de islam en de daarmee samenhangende immigratie-, integratie- en emancipatieproblematiek.[1] Het gesprek, dat in een verhit debat uitmondde, werd uitgezonden op 5 mei 2002, een dag voor de moord op Pim Fortuyn.[2] Najaar 2002 interviewde zij ook Theo van Gogh.[3]

Oral is medeoprichtster van het 'Zinaplatform'; een theaterinitiatief dat langs verschillende wijken in Nederland reist en gebruikmaakt van lokale verhalen en optredens geeft op straat of in huis. Van 2003 tot 2012 schreef zij tevens columns voor de Volkskrant.

In 2011 kwam haar debuutroman 'Zehra' uit, waarvoor zij genomineerd werd voor de E. du Perronprijs.

In 2015 stond ze op het podium, samen met haar moeder Havva, met de voorstelling Niet meer zonder jou tijdens het Holland Festival. In deze voorstelling gaat zij als afvallige dochter de confrontatie aan met haar moeder. De voorstelling toerde vervolgens door het hele land en werd in 2017 in New York opgevoerd tijdens het Crossing the Line festival.[4]

In 2016 won zij het Gouden Kalf in de categorie 'beste actrice televisiedrama' voor haar rol in de film In vrijheid waarin zij een moeder speelt van een teruggekeerde Syriëganger.

Nazmiye Oral was getrouwd en uit dit huwelijk zijn twee kinderen geboren.[5] Ze woont in Arnhem.

Nazmiye speelde twee keer in de televisieserie Baantjer. In 'De Cock en de moord uit angst' (1995) als Selma Gursel (slachtoffer) en als Gunay Gursel (tweelingzuster), en in 'De Cock en de moord op de zigeuner' (2004) als Rosanne Steinbach.