Europees kampioenschap voetbal 2012 kwalificatiewedstrijd Nederland - San Marino

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Nederland 11-0 San Marino)
EK 2012 kwalificatie
Vlag van Nederland Vlag van San Marino
NED SMR
11 0

Deze wedstrijd werd gespeeld in de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap voetbal 2012 tussen Nederland en San Marino. Het toernooi werd in 2012 gehouden in Polen en Oekraïne.

De wedstrijd werd gespeeld op vrijdag 2 september 2011 in het Philips Stadion te Eindhoven en begon om half negen 's avonds. Nederland won deze wedstrijd met 11–0, wat voor het Nederlands voetbalelftal een record is. Nog nooit won dit elftal een wedstrijd met een dergelijk verschil.

Voorafgaand aan de wedstrijd[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het Nederlands voetbalelftal staat op de FIFA-wereldranglijst augustus 2011 op de eerste plaats, het San Marinees voetbalelftal staat op de laatste plaats.
  • Voor Bert van Marwijk was het de veertigste wedstrijd als bondscoach van Nederland. Van de 39 wedstrijden hiervoor heeft Van Marwijk er 28 gewonnen, 10 gelijkgespeeld en 1 verloren. Van de gelijke spelen werd er één verloren na verlenging. Dit was de finale tijdens het wereldkampioenschap voetbal 2010. Een ander gelijkspel werd verloren na het nemen van penalty's. Dit was in juni 2011 tegen Uruguay. Bij deze wedstrijd werd er geen verlenging gespeeld.
  • Voor de wedstrijd tegen San Marino had Nederland in het kader van de kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap in 2012 zes wedstrijden gespeeld en alle zes de wedstrijden gewonnen. Nederland had in deze wedstrijden 21 keer gescoord en kreeg slechts vijf doelpunten tegen. San Marino had echter alle zes de wedstrijden verloren. San Marino had in de zes wedstrijden echter nog niet gescoord en kreeg 33 doelpunten tegen.
  • Nederland had voorafgaand aan deze wedstrijd nog nooit een kwalificatiewedstrijd voor het Wereldkampioenschap voetbal of het Europees kampioenschap voetbal mannen verloren in het Philips Stadion.[1] Van de elf kwalificatiewedstrijden hiervoor won Nederland er elf.
  • Nederland en San Marino hebben vijf keer eerder tegen elkaar gespeeld. De eerste keer was op 24 maart 1993. Het betrof toen een wedstrijd voor de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap voetbal 1994 in de Verenigde Staten. Deze wedstrijd werd gespeeld in het Stadion Galgenwaard te Utrecht en werd met 6-0 gewonnen door Nederland.
  • Van de vijf voorgaande ontmoetingen heeft Nederland er vijf gewonnen. Twee van deze wedstrijden waren gespeeld in Nederland. Naast de wedstrijd in Utrecht speelde Nederland ook in 1997 thuis tegen San Marino. In de Amsterdam ArenA werd het toen 4-0.
  • Nederland heeft in alle voorgaande wedstrijden tegen San Marino 28 keer gescoord. San Marino heeft nog nooit tegen Nederland gescoord. Wel heeft Claudio Canti tijdens de eerste ontmoeting een eigen doelpunt gemaakt.
  • San Marino had voorafgaand aan de ontmoeting al 42 wedstrijden op rij niet meer gewonnen.[2] Daarnaast had het al 17 wedstrijden op rij niet meer gescoord.[3]
  • Deze wedstrijd was de 710e interland van het Nederlands elftal. Van de voorgaande 709 interlands had Nederland er 354 gewonnen, 158 gelijkgespeeld en 197 verloren. In de 709 wedstrijden heeft Nederland 1451 keer gescoord en 939 keer een tegengoal moeten incasseren.
  • Voor San Marino was het de 108e interland. Van de 107 voorgaande wedstrijden heeft het slechts een keer gewonnen, van Liechtenstein in 2004. Tegen Turkije (1993), Letland (2001) en Liechtenstein (2003) werd gelijkgespeeld.
  • Het is de dertigste interland in het Philips Stadion voor het Nederlands elftal. Van de 29 voorgaande interlands werden er negentien gewonnen, zes gelijkgespeeld en vier verloren. Nederland heeft in deze wedstrijden 80 keer gescoord, terwijl het zeventien tegentreffers kreeg. De laatste interland was op 9 februari 2011, een vriendschappelijke interland tegen Oostenrijk. De laatste kwalificatiewedstrijd in het Philips Stadion was voor het Europees kampioenschap voetbal 2008 in Oostenrijk en Zwitserland tegen Slovenië. Nederland won deze wedstrijd op 17 oktober 2007 met 2-0.

Wedstrijdgegevens[bewerken | brontekst bewerken]

Datum 2 september 2011
Stadion Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers 35.000
Scheidsrechter Liran Liany Vlag van Israël
Assistenten Shabtai Nahmias Vlag van Israël
David Elias Biton Vlag van Israël[4]
Vierde man Alon Yefet Vlag van Israël
Man van de wedstrijd
Nederland Vlag van Nederland Vlag van San Marino San Marino
Doelpunten 11 0
Gele kaarten 0 2
Rode kaarten 0 0
Wissels 3 3
Schoten op doel 14 0
Schoten naast doel 9 3
Overtredingen 12 11
Hoekschoppen 14 0
Strafschoppen 0 0
Balbezit (%) 78 22
Nederland Vlag van Nederland 11 – 0 Vlag van San Marino San Marino
Robin van Persie Goal 7' (Mark van Bommel)
Wesley Sneijder Goal 12' (schot)
John Heitinga Goal 17' (Dirk Kuijt)
Dirk Kuijt Goal 49' (Klaas-Jan Huntelaar)
Klaas-Jan Huntelaar Goal 56' (Wesley Sneijder)
Robin van Persie Goal 65' (Dirk Kuijt)
Robin van Persie Goal 67' (rebound)
Klaas-Jan Huntelaar Goal 77' (Kevin Strootman)
Robin van Persie Goal 79' (Kevin Strootman)
Wesley Sneijder Goal 87' (Robin van Persie)
Georginio Wijnaldum Goal 90' (Hedwiges Maduro)
goals (assists)
Bert van Marwijk bondscoach Giampaolo Mazza
Maarten Stekelenburg
Gregory van der Wiel
John Heitinga
Joris Mathijsen
Erik Pieters
Mark van Bommel Werd na 74 minuten van het veld gehaald 74'
Robin van Persie
Kevin Strootman Werd na 86 minuten van het veld gehaald 86'
Klaas-Jan Huntelaar
Wesley Sneijder
Dirk Kuijt Werd na 74 minuten van het veld gehaald 74'
opstellingen Aldo Simoncini
Fabio Vitaioli
Damiano Vannucci
Werd na 68 minuten van het veld gehaald 68' Fabio Bollini
Werd na 82 minuten van het veld gehaald 82' Davide Simoncini
Giacomo Benedettini
Matteo Andreini
Michele Cervellini
Werd na 54 minuten van het veld gehaald 54' Pier Filippo Mazza
Andy Selva
Matteo Vitaioli
Tim Krul
Khalid Boulahrouz
Edson Braafheid
Hedwiges Maduro Werd na 74 minuten in het veld gebracht 74'
Georginio Wijnaldum Werd na 86 minuten in het veld gebracht 86'
Eljero Elia Werd na 74 minuten in het veld gebracht 74'
Luuk de Jong
wissels Michele Ceccoli
Werd na 82 minuten in het veld gebracht 82' Simone Bacciocchi
Matteo Bugli
Werd na 54 minuten in het veld gebracht 54' Matteo Coppini
Werd na 68 minuten in het veld gebracht 68' Alex Gasperoni
Manuel Marani
Paolo Montagna
gele kaarten Kreeg in de 45+1e minuut geel 45+1' Davide Simoncini
Kreeg in de 75e minuut geel 75' Alex Gasperoni
rode kaarten

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Nederland heeft met deze overwinning een nieuw record gevestigd in de kwalificatiereeks. Nog nooit won Nederland tijdens een kwalificatiereeks voor een Europees kampioenschap of een wereldkampioenschap zeven wedstrijden op rij.[5]
  • De 11-0 is voor Nederland een record. Nog nooit won Nederland een interland met een dergelijk verschil. Het vorig record was van 4 april 1912 tijdens de Olympische Zomerspelen 1912 in Zweden. Nederland won toen met 9-0 van Finland en won hiermee de bronzen medaille. Deze uitslag werd in 1972 geëvenaard bij een interland tegen Noorwegen in het Stadion Feijenoord.[6]
  • De 11-0 is voor San Marino echter geen record: het verloor twee jaar eerder in hetzelfde kader met 13-0 van Duitsland. Deze uitslag staat daarmee op een tweede plaats wat betreft de grootste nederlagen in de historie van San Marino.
  • Georginio Wijnaldum debuteerde voor het Nederlands voetbalelftal. Wijnaldum had slechts vier minuten nodig om zijn eerste interlanddoelpunt te maken.
  • Klaas-Jan Huntelaar maakte tegen San Marino zijn negende en tiende goal tijdens de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap voetbal. Hij is hiermee de negende speler die het lukt om tijdens de kwalificatiereeks tien of meer doelpunten te scoren.[7]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]