Fonds Podiumkunsten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Fonds Podiumkunsten (ook in het Engels: Performing Arts Fund) is het officiële Nederlandse cultuurfonds voor muziek, dans, theater en muziektheater. Het fonds wordt gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en ontvangt 46,8 miljoen euro projectsubsidie per jaar (2013-2016). Hiervan zijn de beheerslasten 4,6 miljoen euro[1]. Voor de periode 2017-2020 verdeelt het fonds 25 miljoen euro per jaar.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Het Fonds podiumkunsten bestaat sinds 1 november 2007. In dat jaar fuseerden het Fonds voor de Scheppende Toonkunst (FST), het Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing (FPPM) en het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten (FAPK). Dit fusiefonds heette tot 1 februari 2010 het 'Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten+' (NFPK). Sinds 1 februari 2010 is het simpelweg 'Fonds Podiumkunsten'. Het Fonds Podiumkunsten wordt gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Het Fonds is gehuisvest aan het Koningin Julianaplein 10 in Den Haag.

Missie[bewerken | bron bewerken]

Het Fonds Podiumkunsten heeft als missie om naast de Basisinfrastructuur te zorgen voor een zo goed en veelzijdig mogelijk podiumkunstaanbod en voor een zo groot mogelijk maatschappelijk bereik daarvan.

Bestuur[bewerken | bron bewerken]

Directeur-bestuurder van het Fonds Podiumkunsten is Henriëtte Post. Het Fonds kent tevens een Raad van Toezicht, een externe selectiecommissie en een bezwaaradviescommissie.

Prijzen[bewerken | bron bewerken]

Fonds Podiumkunsten kent twee prijzen: de Nederlandse Muziekprijs en de Matthijs Vermeulenprijs.

Externe link[bewerken | bron bewerken]