Nederlands Kamerkoor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlands Kamerkoor
Nederlands Kamerkoor e.a. (Praag 2018)
Nederlands Kamerkoor e.a. (Praag 2018)
Type Kamermuziek
Origine Nederland
Dirigent Peter Dijkstra (sinds 2015)
Website www.nederlandskamerkoor.nl
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Het Nederlands Kamerkoor is een professioneel vocaal ensemble dat muziek vertolkt van de vroege Middeleeuwen tot heden. Het behoort in het kamerkoorgenre en zetelde gedurende 78 jaar in Amsterdam. Sinds 2015 is Utrecht de standplaats en staat het koor onder leiding van Peter Dijkstra. Recensies kwamen in het verleden van de New York Times[1], Planet Hugill[2], Das Orchester[3] en diverse Nederlandse dagbladen[4]

Het koor telt een vaste kern van vijftien leden:[5]

 • Sopranen: Heleen Koele, Annet Lans, Mónica Monteiro
 • Alten: Marleene Goldstein, Dorien Lievers, Elsbeth Gerritsen
 • Tenoren: Stefan Berghammer, William Knight, João Moreira, Alberto ter Doest
 • Bassen: Kees Jan de Koning, Gilad Nezer, Jasper Schweppe

Geschiedenis[bewerken]

Het Nederlands Kamerkoor in 1952

Het koor werd in 1937 opgericht door Felix de Nobel op verzoek van de VARA-radio die graag de Bach-cantates op de radio wilde uitzenden. Aanvankelijk werd het koor Pro Musica genoemd. Bij de eerste openbare uitvoering, in 1939 in Haarlem, werd de naam Nederlandsch Kamerkoor gebruikt.

Felix de Nobel dirigeerde van 1937 tot 1972, toen hij opgevolgd werd door Hans van den Hombergh (1972-1976). Van den Homberg verjongde de formatie en hij vernieuwde het repertoire om aansluiting te vinden bij de opkomende ontwikkelingen rondom de historische uitvoeringspraktijk.

In 1977 werd Kerry Woodward aangesteld als chef-dirigent en artistiek leider. Tot 1980 ging hij verder in de lijn van vernieuwing in het programma.

Tussen 1980 en 1988 specialiseerde het Nederlands Kamerkoor zich in de uitvoering van zelden uitgevoerde composities en nieuwe muziek. Tijdens deze periode had het Nederlands Kamerkoor geen chef-dirigent. Van 2011 tot en met 2015 stond het koor onder leiding van chef-dirigent Risto Joost, die organisatorische wijzigingen doorvoerde. Het Nederlands Kamerkoor had last van de bezuinigingen op de sector en sindsdiens zijn de leden niet meer in vaste dienst.

In 2015 is het Nederlands Kamerkoor verhuisd naar Utrecht en Peter Dijkstra werd aangesteld als chef-dirigent. In 2017 werd de VSCD-prijs "De Ovatie" aan het koor toegekend.

Dirigenten[bewerken]

(Chef-)dirigenten

Gastdirigenten


Chef-dirigent[bewerken]

Peter Dijkstra is de huidige chef-dirigent sinds 2015. Hij studeerde koordirectie, orkestdirectie en solozang aan de conservatoria van Den Haag, Keulen en Stockholm en hij behaalde zijn diploma's summa cum laude met onderscheiding. Tijdens zijn studie deed hij

veel ervaring op met professionele ensembles. Dijkstra is als gastdirigent actief bij vele gerenommeerde professionele koren in Europa, zoals het RIAS Kammerchor Berlijn, het Norske Solistkor, het Estonian Philharmonic Chamber Choir en Collegium Vocale Gent.

Dijkstra zet zich in voor de verbinding tussen de professionele muziekpraktijk en de amateurwereld. Hij werkt met amateurensembles, en hij is artistiek leider van vocaal ensemble MUSA en de vaste gastdirigent van vocaal ensemble The Gents. Daarnaast engageert hij zich met de jonge generatie dirigenten en hij geeft regelmatig masterclasses.

Repertoire[bewerken]

Het Nederlands Kamerkoor voert koormuziek uit van de vroege Middeleeuwen tot hedendaagse muziek. Deze veelzijdigheid is kenmerkend voor het repertoire van het Koor. Het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach wordt jaarlijks uitgevoerd, telkens met een ander barokorkest. Daarnaast gaat het Nederlands Kamerkoor regelmatig de samenwerkingen aan met artiesten uit andere disciplines, zoals met actrice en zangeres Hadewych Minis, singer-songwriter Spinvis, het theatergezelschap De Warme Winkel, dansgezelschap Huang Yi Studio+ en acteur Arjan Ederveen.

Het Nederlands Kamerkoor heeft jaarlijks concertseries in Utrecht (TivoliVredenburg), Amsterdam (Muziekgebouw aan ’t IJ), Groningen (De Oosterpoort), Den Haag (de Nieuwe Kerk), Leeuwarden (De Harmonie) en Arnhem (Musis Sacrum).

Samenwerkingen[bewerken]

Het Nederlands Kamerkoor werkt samen met diverse gerenommeerde gezelschappen zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, Asko❘Schönberg, Amsterdam Sinfonietta, B'Rock en Concerto Köln.

Educatie[bewerken]

Nederland kent zo’n 25.000 koren[6] (zowel professioneel als amateur en jeugd) met in totaal meer dan een miljoen koorzangers. Het Nederlands Kamerkoor ondersteunt koren met coaching en workshops en nodigt koren uit als voorprogramma van haar eigen concerten. Dit educatieprogramma is gestart in 2015 onder de naam Zingen doe je samen! Daarnaast

Discografie[bewerken]

Het Nederlands Kamerkoor heeft zo’n vijfenzeventig cd’s uitgebracht, waarvan verschillende zijn bekroond.

Opdrachtcomposities[bewerken]

De volgende composities zijn geschreven voor of gewijd aan het Nederlands Kamerkoor:

(2007)

 • Peter-Jan Wagemans - Drie Mallarmé liederen (2007)
 • Elmer Schönberger - A questo punto (2008)
 • Isidora Zebeljan - Latum Lalo (2008)
 • Patrick Burgan - Het zielebladje (2008)
 • Santa Ratniece - Horo Horo Hata Hata (2008)
 • Rokus de Groot - Bee bade mast! – drunk without wine! (2008/2009)
 • Helena Tulve - I Am A River (2009)
 • Kambiz Roshanravan - Asrar-e-azal (2009)
 • Calliope Tsoupaki - La Noche (2009-2010)
 • Micha Hamel – Stemgedrag (2009)
 • Joost Kleppe – Passávamos (2009/10)
 • Hanna Kulenty – Decimo Forte (2010)
 • Micha Hamel – Bomen (2010)
 • Gabriel Jackson – To the Field of Stars (2011)
 • Harrison Birtwistle – The Moth Requiem (2012)


Meer recent schreven ook Sir John Tavener, Sir Harrison Birtwistle, Mauricio Kagel en James MacMillan opdracht composities voor het Nederlands Kamerkoor. In 2014 en 2015 gingen opdrachten uit naar of werden wereldpremières uitgevoerd van Lera Auerbach, Michel van der Aa, Martin Smolka, Nico Muhly, en Sir George Benjamin.

Externe link[bewerken]