Nederlands Kamerkoor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Nederlands Kamerkoor in 1952

Het Nederlands Kamerkoor is een professioneel vocaal ensemble dat muziek vertolkt van de vroege Middeleeuwen tot heden. Het koor repeteert in Amsterdam.

Geschiedenis[bewerken]

Het koor werd in 1937 opgericht door Felix de Nobel op verzoek van de VARA-radio die graag de Bach-cantates over de radio wilde uitzenden. Aanvankelijk werd het koor Pro Musica genoemd. Bij de eerste openbare uitvoering, in 1939 in Haarlem, werd de naam Nederlandsch Kamerkoor gebruikt. Onder Felix de Nobel, die het koor tot 1972 dirigeerde, kwam het Nederlands Kamerkoor tot grote bloei. Bekende componisten als Francis Poulenc, Frank Martin, Rudolf Escher, Hendrik Andriessen en Henk Badings schreven werken voor het ensemble.

Dirigenten[bewerken]

Van 1937 tot 1972 werd het Nederlands Kamerkoor met strakke hand geleid door Felix de Nobel. Hij werd opgevolgd door Hans van den Hombergh (1972-1975). Latere vaste dirigenten waren Uwe Gronostay en Tõnu Kaljuste. In de loop der tijd is het koor meer op projectbasis met dirigenten gaan werken zoals Gustav Leonhardt, Nikolaus Harnoncourt, Ton Koopman, Roger Norrington en Ed Spanjaard. Thans is Peter Dijkstra vaste gastdirigent van het koor, terwijl Klaas Stok de rol van koorleider heeft. Paul Van Nevel is ere-gastdirigent.

Opnamen[bewerken]

Het Nederlands Kamerkoor heeft inmiddels meer dan 75 CD's gemaakt.

Vriendenvereniging Cantus Nobilitas[bewerken]

Sinds 1987 is de Vriendenvereniging van het Nederlands Kamerkoor Cantus Nobilitas (Latijn voor "de adel van de zangkunst") actief.

Externe link[bewerken]