Nederlands Kamerkoor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Nederlands Kamerkoor in 1952

Het Nederlands Kamerkoor is een professioneel vocaal ensemble dat muziek vertolkt van de vroege Middeleeuwen tot heden. Het behoort in het kamerkoorgenre tot de top van de wereld. Het koor zetelt sinds mei 2015 in Utrecht, na 78 jaar Amsterdamse jaren.

Het koor telt een vaste kern van 14 leden:

  • Sopranen: Heleen Koele, Annet Lans, Mónica Monteiro
  • Alten: Marian Dijkhuizen, Marleene Goldstein, Dorien Lievers, Karin van der Poel
  • Tenoren: Stefan Berghammer, William Knight, João Moreira, Alberto ter Doest
  • Bassen: Kees Jan de Koning, Gilad Nezer, Jasper Schweppe

Geschiedenis[bewerken]

Het koor werd in 1937 opgericht door Felix de Nobel op verzoek van de VARA-radio die graag de Bach-cantates over de radio wilde uitzenden. Aanvankelijk werd het koor Pro Musica genoemd. Bij de eerste openbare uitvoering, in 1939 in Haarlem, werd de naam Nederlandsch Kamerkoor gebruikt. Onder Felix de Nobel, die het koor tot 1972 dirigeerde, kwam het Nederlands Kamerkoor tot grote bloei. De Nobel werd opgevolgd door Hans van den Hombergh (1962-1976). Aan hem was de taak om de koorformatie te verjongen, het repertoire te vernieuwen en om aansluiting te vinden bij actuele ontwikkelingen. Hij speelde in op recente ontwikkelingen rondom de historische uitvoeringspraktijk. In 1977 werd Kerry Woodward aangesteld als chef-dirigent en artistiek leider. Tot 1980 ging hij verder in de lijn van vernieuwing in het programma en Tussen 1980 en 1988 specialiseerde het Nederlands Kamerkoor zich in de uitvoering van zelden uitgevoerde composities en nieuwe muziek. Tijdens deze periode had het Nederlands Kamerkoor geen chefdirigent. Tijdens de periode dat Risto Joost (2011-2015) chef-dirigent was vonden er een hoop organisatorische veranderingen plaats. Het koor werd getroffen door subsidiekortingen. Sindsdien zijn de zangers niet meer in vaste dienst van het Nederlands Kamerkoor. In 2015 is het Nederlands Kamerkoor verhuist naar Utrecht en werd Peter Dijkstra aangesteld als chef-dirigent.

Dirigenten[bewerken]

Van 1937 tot 1972 werd het Nederlands Kamerkoor met strakke hand geleid door oprichter Felix de Nobel. Hij werd opgevolgd door Hans van den Hombergh (1972-1975). Latere vaste dirigenten waren Uwe Gronostay, Stephen Layton, Tõnu Kaljuste en Risto Joost. Het koor heeft ook perioden gekend waarin het zonder chef-dirigent werkte. Sinds 1 september 2015 is Peter Dijkstra chef-dirigent van het koor.

Lijst van chef-dirigenten Felix de Nobel (oprichter 1937-1972) Hans van den Hombergh (1972-1976) Kerry Woodward (1977-1980) Uwe Gronostay (1988-1997) Tönu Kaljuste (1998-2000) Stephen Layton (2002-2005) Risto Joost (2011-2015) Peter Dijkstra (2015-heden)

Het koor heeft een lange traditie van samenwerking met gastdirigenten zoals Gustav Leonhardt, Nikolaus Harnoncourt, Ton Koopman, Roger Norrington, Ed Spanjaard, Klaas Stok (die jarenlang aan het koor verbonden was als koorleider], Paul McCreesh, Peter Phillips, Kaspars Putniņš, Hartmut Haenchen en Grete Pedersen. Paul Van Nevel is ere-gastdirigent.

Chef-dirigent[bewerken]

Peter Dijkstra studeerde koordirectie, orkestdirectie en solozang aan de conservatoria van Den Haag, Köln en Stockholm en behaalde zijn diploma´s summa cum laude met onderscheiding. Tijdens zijn studie deed hij veel ervaring op met professionele ensembles. Dijkstra is als gastdirigent actief bij vele gerenommeerde professionele koren in Europa, zoals het RIAS Kammerchor Berlijn, het Norske Solistkor, het Estonian Philharmonic Chamber Choir en Collegium Vocale Gent. Dijkstra zet zich in voor de verbinding tussen de professionele muziekpraktijk en de amateurwereld. Hij werkt met amateurensembles, en is artistiek leider van vocaal ensemble MUSA en vaste gastdirigent van vocaal ensemble The Gents. Daarnaast engageert hij zich met de jonge generatie dirigenten en geeft hij regelmatig masterclasses.

Repertoire[bewerken]

Het Nederlands Kamerkoor voert koormuziek van de vroege Middeleeuwen tot hedendaagse muziek uit. Deze combinatie is kenmerkend voor het repertoire van het Koor. J.S. Bach’s Weihnachts-Oratorium [link] is een stuk dat jaarlijks wordt uitgevoerd. Daarnaast gaat het Nederlands Kamerkoor regelmatig samenwerkingen aan met artiesten uit andere disciplines, bijvoorbeeld met Hadewych Minis. Het Nederlands Kamerkoor heeft jaarlijks concertseries in Utrecht (TivoliVredenburg), Amsterdam (Muziekgebouw aan ’t IJ), Groningen (De Oosterpoort), Den Haag (de Nieuwe Kerk), Leeuwarden(de Harmonie) en Arnhem (Musis Sacrum).

Samenwerkingen[bewerken]

Het Nederlands Kamerkoor werkt samen met diverse gerenommeerde ensembles als het Koninklijk Concertgebouworkest, ASKO|Schönberg, Holland Baroque, het Nederlands Kamerorkest en Concert Lorrain. Sinds 1987 is de Vriendenvereniging van het Nederlands Kamerkoor Cantus Nobilitas (Latijn voor "de adel van de zangkunst") actief.

Externe link[bewerken]