Nederlands Polair Programma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rotera op het Antarctisch Adelaide-eiland

Het Nederlands Polair Programma (NPP) is een Nederlands onderzoeksprogramma gericht op de poolgebieden. Het Nederlands Polair Programma, dat sinds 2002 van start is gegaan, bevat onderzoeksthema's uit de mens- en natuurwetenschappen zoals glaciologie, klimatologie, oceanografie en ecologie. Voor de uitvoering van het poolprogramma werd in het jaar 2013 bij het Britse onderzoeksstation Rotera op het Antarctisch Adelaide-eiland het Dirck Gerritsz Laboratorium geïnstalleerd.

Wetenschappelijke samenwerking[bewerken | brontekst bewerken]

Het Nederlands Polair Programma is actief betrokken bij de Antarctische en Arctische samenwerking om het klimaat en het milieu te stabiliseren en te beschermen en het fundamenteel onderzoek binnen de aardwetenschappen te bevorderen. De financiële bijdrage van het NPP aan het internationaal poolonderzoek bepaalt in belangrijke mate de positie die Nederland inneemt als consultatief lid bij het Antarctisch Verdrag en als waarnemend lid van de Arctische Raad die in 1998 werd opgericht. Hieruit voortvloeiend heeft Nederland sinds 2002-2006 voor het eerst een nationaal meerjarenplan dat het onderzoek naar het Antarctische (Zuidpool) gebied en het Arctische (Noordpool, Groenland) gebied coördineert. Dankzij het Nederlands Polair Programma kon Nederland voor het eerst als volwaardig lid deelnemen aan het vierde Internationale Pooljaar (2007/08). Het Nederlandse wetenschappelijk poolonderzoek wordt gecoördineerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

gebied thema onderzoek instituut
antarctische glaciologie, klimatologie geautomatiseerde weerstations op gletsjers, ijsplaten Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek (IMAU, Universiteit Utrecht)
.. regionale klimaatmodellen van Groenland en Antarctica ..
.. ijskernen, klimaatreconstructie, gletsjers ..
.. stijging zeespiegel, gletsjerdynamica en ijskapdynamica van meervoudige smalle gletsjerstromen ..
oceanografie de uitwerking van het onderzoek naar micro-organismen en de mate waarin natuurlijke en antropogene stoffen worden opgenomen in de Zuidelijke Oceaan Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek, Universiteit Wageningen, Rijksuniversiteit Groningen, Technische Universiteit Delft
ecologie koolstof- en stikstofkringloop Nederlands Ecologisch Instituut, Vrije Universiteit Amsterdam
menswetenschappen toerisme, juridische bescherming milieu, cartografie ijskap International Centre for Integrated assessment and Sustainable development (ICIS, Universiteit Maastricht), Arctisch Centrum Groningen, Universiteit Utrecht
arctische ijsmassabalans van de Groenlandse ijskap
ozonlaag en klimaatopwarming
arctische vegetatie
inheemse bevolking en de exploratie en exploitatie door Europese volkeren