Nederlands Vestingmuseum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Het soldatenleven in een vesting

Het Nederlands Vestingmuseum is sinds 1955 gevestigd in en op Bastion Turfpoort in de voornamelijk 17de-eeuwse vesting te Naarden, midden in de Hollandse Waterlinie, op een terrein van twee hectare groot op de Naardense Wallen. Een bastion is een (vaak vijfhoekige) uitbouw van de hoofdverdedigingswal.

Het museum heeft een openluchtdeel en ondergronds deel. Het openluchtdeel toont de vesting, de wallen en de grachten, plus opgestelde wapens (artillerie) uit verschillende perioden. Daaronder werkende 17de-eeuwse kanonnen, die op verzoek afgeschoten worden (met losse flodders). Het ondergrondse deel herbergt de collectie, en geeft een beeld van het soldatenleven in een vesting. Er zijn regelmatig activiteiten, waaronder met historische groepen.

Op Bastion Turfpoort bevinden zich een zestal gebouwen (kazematten), allemaal onder een deklaag van zo'n 5 meter. Ze stammen uit de 17de, 18de en 19de eeuw en hebben een gemiddelde lengte van 50 m. In de zomer zijn ze daardoor koel en in de winter behaaglijk warm.

Tot het museumterrein behoort tevens ravelijn 4. Een ravelijn is een eiland in de vestinggracht die de achterliggende hoofdwal moest beschermen tegen vijandelijke aanvallen.

De vesting Naarden heeft een typerende 'stervorm', die te danken is aan zes bastions. Het 19de-eeuwse Bastion Promers vormt geen deel van het museum, en herbergt oude kazematten met onder meer een voormalig hospitaal, waar nu horeca en winkels in gevestigd zijn. Het stratenplan van de vesting, dat de Grote of St. Vituskerk van Naarden omsluit, is nog 17de-eeuws en volkomen rechthoekig. Een grote restauratie vond plaats sinds 1970, en werd in 2002 voltooid. De vesting is voor het grootste deel vrij toegankelijk.

Collectie[bewerken]

Antieke vuurwapens.

De collectie in het Nederlands Vestingmuseum wordt gezien als een kwalitatief hoogwaardige historische collectie op het gebied van de (vesting)artillerie, de geschiedenis van Naarden en de waterlinies. De collectie is bezit van de Stichting Vrienden van Het Nederlands Vestingmuseum (afgekort VNVM). Het verzamelbeleid richt zich op de periode 1350 tot 1965.

De collectie omvat de volgende thema's:

  • De geschiedenis van Naarden, vooral aangaande de bewoners en het hier vroeger gelegerde garnizoen.
  • De Nederlandse vestingbouw inclusief door Nederlanders gebouwde vestingen in overzeese gebiedsdelen behorende tot de Republiek en het Koninkrijk , en tevens handelsposten in het VOC-gebied.
  • De Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie.
  • De Nieuwe IJssellinie met de plannen C en D van de jaren 1951-1963.

Externe link[bewerken]