Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven
Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven
Locatie Schoonhoven
Type zilverkunst en -design
Opgericht 1953
Personen
Directeur Marcel Teheux
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Opstelling van de vaste collectie op de eerste verdieping
Zilversmederij op de begane grond

Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven is een museum in de stad Schoonhoven, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Amsterdamse Museum en Archief Tijdmeetkunde (1901) en het Nederlands Waarborgmuseum (1938) in Utrecht werden in 1953 samengevoegd tot het 'Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum'. Het werd gevestigd in het Catharijneconvent in Utrecht.

In 1978 verhuisde het museum naar Schoonhoven, waar het werd ondergebracht in de voormalige Havenkazerne. In 2010 werd de naam van het museum gewijzigd naar Nederlands ZILVERMUSEUM Schoonhoven en de collectie klokken werd afgestoten. Men wilde hiermee meer focussen op het zilver en aansluiten bij het imago van Schoonhoven als "Zilverstad". In 2013 opende een zilversmederij in het museum en in 2014 onderging het museum een grootschalige herinrichting. Het Zilvermuseum wil alle facetten van zilver belichten, inclusief minder bekende toepassingen als in mobiele telefoons en botox. Op 5 juni 2014 opende prinses Beatrix de tentoonstelling Koninklijke Cadeaus ter ere van de heropening van het Zilvermuseum.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum toont een overzicht van Nederlands zilver in de tentoonstelling "Van erts tot eindproduct". Techniek, geschiedenis, keurmerken, juwelierswinkel uit de jaren twintig, historisch en hedendaags zilver. Het is in het bezit van de historische collectie van Van Kempen en Begeer, die in delen is opgenomen in de vaste collectie. Het ambacht van goud- en zilversmid wordt sinds 2013 beoefend in het museum. In een eigen zilversmederij werken jonge goud- en zilversmeden. Bezoekers kunnen zelf de technieken van een edelsmid toepassen in het ZilverLab. Het museum organiseert diverse wisseltentoonstellingen en evenementen per jaar.

Ieder jaar wordt tijdens de Schoonhovense Zilverdag de tentoonstelling 'meesterwerken' georganiseerd. Hier tonen de eindexamenstudenten van de Vakschool Schoonhoven hun afstudeeropdrachten. Aan de tentoonstelling is een prijs verbonden die zowel door een vakjury als een publieksjury wordt bepaald. Het museum is sinds 2010 ook verantwoordelijk voor de organisatie van de Schoonhoven Silver Award.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]