Lijst van regimenten van de Nederlandse landmacht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Nederlands regiment)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Koninklijke Landmacht kent de onderstaande regimenten en korpsen, onderverdeeld per wapen en dienstvak. Indien aangegeven zijn het de voortzettingen van vooroorlogse nummerregimenten.

Wapen der Infanterie[bewerken]

Ten ruste gelegd zijn in beginjaren '90 van de 20e eeuw:

  • Regiment Infanterie Chassé : Voortzetting van het voormalige 7 RI uit Harderwijk en (vanaf 1953) het 10 RI uit Ede. De naamgever van het regiment, Generaal D.H. baron Chassé, geniet vooral bekendheid als de verdediger van de citadel van Antwerpen. Het RI Chassé begint in 1950 aanvankelijk als 'Regiment Zware Infanterie Chassé' en krijgt meteen de traditie van de antitankeenheden mee, maar wordt in 1953 al hernoemd in 'Regiment Infanterie ~'. Begin jaren 90 van de 20e eeuw wordt RI Chassé ten ruste gelegd. Het laatste bataljon van dit regiment was 43 painfbat, gelegerd te Assen (JWF-kazerne). Het speelde een ondersteunende rol vanuit Nederland gedurende de inzet in de Libanonoperatie van 1979-1985.
  • Regiment Infanterie Menno van Coehoorn : Voortzetting van het voormalige 3 RI uit Bergen op Zoom. De stad was door generaal-majoor/vestingbouwkundige Menno van Coehoorn ingericht tot vesting en lange tijd de zwaarste verdedigde stad van Europa. Tevens was MvC de ontwerper van het mortier van 13 duim (ca 33 cm). Het RI Menno van Coehoorn begint in 1950 aanvankelijk als 'Regiment Mortieren MvC', maar wordt in 1953 al hernoemd in 'Regiment Infanterie ~'. In 1977 wordt het voormalige 4 RI uit Leiden (het 'vuile vier') ondergebracht bij RI MvC. Begin jaren 90 van de 20e eeuw wordt RI Menno van Coehoorn ten ruste gelegd. Het laatste bataljon van dit regiment was 47 painfbat, gelegerd te Havelte (Joh. Postkazerne).Van 1993 tot en met 1997 (de opheffing) werden de tradities en naam voortgezet bij 451 Infanterie Beveiligings Compagnie.

Daarnaast kent het Wapen der Infanterie een tweetal Korpsen:

Wapen der Cavalerie[bewerken]

Door reorganisatie zal het Wapen der Cavalerie in de toekomst bestaan uit slechts een verkenningsregiment. Op 29 november 2007 is het Regiment Huzaren Prins Alexander opgeheven (de standaard is 'opgelegd') en worden de tradities door het Regiment Huzaren Prins van Oranje bewaard.

Stand van zaken januari 2012: Op (zeer) korte termijn zullen ook het Regiment Huzaren Prins van Oranje en het Regiment Huzaren Van Sytzama worden opgeheven en hun standaarden worden opgelegd. De tradities van alle opgeheven regimenten zullen van af dan worden bewaard door het Regiment Huzaren Van Boreel.

Wapen der Artillerie[bewerken]

De artillerie kent in de huidige Nederlandse traditiebeleving geen regimentsindeling. De artillerie wordt onderscheiden in korpsen:

Wapen der Genie[bewerken]

Wapen van de Verbindingsdienst[bewerken]

Dienstvak Logistiek[bewerken]

Externe links[bewerken]