Staatsbezoek van Beatrix der Nederlanden aan Thailand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen. Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst.
Voel je vrij het artikel te bewerken. Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.

Het staatsbezoek van Beatrix der Nederlanden aan Thailand was een vier dagen durend staatsbezoek van koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander aan Thailand, dat begon op 19 januari 2004.

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het staatsbezoek werd afgelegd in verband met het 400-jarig bestaan van de relaties tussen Thailand en Nederland. Op de achtergrond van het staatsbezoek werkten de Thaise en Nederlandse ministeries van buitenlandse zaken aan een akkoord om gevangenuitwisselling mogelijk te maken. Vooral over het lot van de Nederlander Machiel Kuijt was in de weken voor het staatsbezoek veel in de pers verschenen. Overal waar koningin Beatrix en prins Willem-Alexander naartoe gingen, werd het gebied afgezet en werden ze rondgereden in een Rolls Royce en ontvangen door knielende en buigende soldaten. De koningin verklaarde later al dit eerbetoon een beetje overdreven te vinden. Tijdens het bezoek werden twee Nederlanders die voor drugssmokkel in Thailand gevangenzaten vervroegd vrijgelaten.

Aankomst[bewerken | brontekst bewerken]

Op de luchthaven Don Muang, onderdeel van de luchtmacht, werden koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander ontvangen door de Thaise koning Bhumibol en koningin Sirikit. Vanaf de luchthaven gingen beiden naar Bangkok, waar ze ontvangen werden de gouverneur van Bangkok Samak Sundaravej en waar ze de sleutel van de stad Bangkok gepresenteerd kregen. Het betrof een sleutel van goud van 90 gram.

20 januari[bewerken | brontekst bewerken]

De koningin ontving op 20 januari drie Thaise kinderen die hadden meegedaan aan een schilderwedstrijd georganiseerd door Philips Thailand en de Nederlandse ambassade in Bangkok met als thema 400 jaar relaties tussen Nederland en Thailand. De schilderijen waren uitgekozen door de koningin om toegevoegd te worden aan haar persoonlijke collectie.

Tijdens haar bezoek aan Thailand liet de koningin aan meereizende journalisten weten dat ze geen problemen had met de satire omtrent het koninklijk hof in programma's als Kopspijkers en Egoland. Ze grapte meer last te hebben van meereizende journalisten dan van satire op de televisie.

21 januari[bewerken | brontekst bewerken]

Op 21 januari bezochten koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander de restanten van de oude VOC-handelspost bij de stad Ayutthaya.

22 januari[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 januari legde de koningin een krans bij de erevelden bij Kanchanaburi, waar meer dan 2000 Nederlanders begraven liggen die aan de Birmaspoorweg werkten.

23 januari[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 januari brachten de koningin en de kroonprins een bezoek aan een koffiebranderij van het Doi Tung-project. Ook bezochten ze het opiummuseum in het hart van de Gouden Driehoek in de noordelijke provincie Chiang Rai. Op de terugweg naar Bangkok maakten de koningin en de kroonprins nog een tussenstop in de stad Sukhothai, een van de oude hoofdsteden van de verschillende Thaise koninkrijken 700 jaar geleden. Ze bezochten daar enkele tempelcomplexen en hadden er ook een diner met de gouverneur. Hierna vloog het Nederlandse regeringsvliegtuig KBX beiden terug naar Bangkok, vanwaar ze met een lijnvlucht terugvlogen naar Schiphol.