Nederlandsch-Indische Escompto Maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlandsch-Indische Escompto Maatschappij
Kantoor van de Nederlandsch Indische Escompto Maatschappij in Batavia
Oprichting 1857
Opheffing 1960
Oorzaak einde nationalisatie
Bank Dagang Negara
Oprichter(s) P. Tiedeman jr. en C.F.W. Wiggers van Kerchem
Hoofdkantoor Batavia, Indonesië
Portaal  Portaalicoon   Economie
Geschiedenis van Indonesië

History of Indonesia nl.png
Naar chronologie

Vroege vorstendommen

De opkomst van de moslimstaten

Koloniaal Indonesië

De opkomst van Indonesië

Onafhankelijk Indonesië


Portaal  Portaalicoon  Indonesië
Portaal  Portaalicoon  Geschiedenis

De Nederlandsch-Indische Escompto-Maatschappij werd in 1857 in Batavia, het huidige Jakarta, opgericht door Paulus Tiedeman jr. en Carel Wiggers van Kerchem. De Escompto-Maatschappij was, na de Nederlandsche Handel-Maatschappij en de Nederlandsch-Indische Handelsbank de derde bankonderneming in Nederlands-Indië.

De directie van de Escompto-Maatschappij was statutair opgedragen aan de firma Tiedeman & van Kerchem, waar beide oprichters van de bank firmanten waren. Eind 1901 besloot de algemene vergadering van aandeelhouders om de bank voortaan een eigen directie te geven, los van Tiedeman & van Kerchem. Jan Dinger, die eind negentiende eeuw vanuit Tiedeman & van Kerchem de bank bestuurde, trad uit de firma en vormde met E.A. Zeilinga, Azn. de eerste eigenstandige directie van de Escompto-Maatschappij.

In 1949 werd de naam gewijzigd in Escomptobank N.V.. In 1960 werd het Indonesische deel van de bank genationaliseerd in de Bank Dagang Negara (opgegaan na fusie in de Bank Mandiri). Het Nederlandse deel is opgegaan in de Nedesco Bank en de Nederlandse Overzee Bank. De Nederlandse Overzee Bank is in 1969 met de banken R. Mees & Zoonen (uit 1720) en Hope & Co (uit 1734) samengevoegd in de Nederlandse bank Mees & Hope.

Van 1910 tot 1960 was het Nederlandse hoofdkantoor gevestigd aan de Keizersgracht 575 in Amsterdam, waar thans de Garantibank is gevestigd.

Zie de categorie Nederlandsch Indische Escompto Maatschappij van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.