Nederlandsche Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Nederlandsche Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst (V.A.N.K.) is een Nederlandse vereniging, opgericht in 1904. Op initiatief van Jac. van den Bosch, H. Hana, K. van Leeuwen, Willem Penaat en Antoon Molkenboer werd de vereniging opgericht. Hierin verenigden zich de kunstnijveraars van Nederland die vóór die tijd aangesloten waren geweest bij schilders- of architectenverenigingen. Bij de oprichters behoorden ook de kunstenaar Chris Lebeau en architect K.P.C. de Bazel. De doelstelling was de ontwikkeling der ambachts- en nijverheidskunst te bevorderen en de belangen van de beoefenaars van die kunst te behartigen. Nicolaas Petrus de Koo is van 1915 tot 1940 secretaris geweest van de V.A.N.K. De socialistisch georiënteerde Vereniging ontbond zich in 1941 om het door de bezetter verplichte lidmaatschap van de Kultuurkamer te ontlopen.

De vereniging publiceerde van 1919 tot en met 1931 jaarboeken met steun van het in 1917 opgerichte Ministerie van Kunsten en Wetenschappen, uitgever was W.L. & J. Brusse's Uitgeversmaatschappij in Rotterdam.

De ontwerpers van de elf omslagen waren[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Frederike Huygen: Visies op Vormgeving - Het Nederlandse ontwerpen in teksten, Deel 1 (1874-1940) Uitgave: Architectura & Natura en Premsela, Amsterdam, 2007. ISBN 9789076863429. Deel 2 verschijnt in 2008.