Nederlandse Bachvereniging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grote of St. Vituskerk in Naarden waar de jaarlijkse uitvoeringen van de Mattheus plaatsvinden

De Nederlandse Bachvereniging is een Nederlands ensemble dat klassieke muziek uitvoert, met name het werk van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten. Het ensemble bestaat uit een orkest van ca. 50 leden en een gemengd koor met ca. 30 zangers. Shunske Sato is vanaf 2018 artistiek leider en dirigent. De Nederlandse Bachvereniging voert het werk van Bach uit met een kleine bezetting en origineel instrumentarium.

Geschiedenis[bewerken]

De Nederlandse Bachvereniging is in 1921 opgericht, met als eerste doel om de Matthäus-Passion van Bach uit te voeren in de Grote Kerk in Naarden. Daarbij wilde de vereniging de tegenhanger zijn van de grootschaliger uitvoeringen onder leiding van Willem Mengelberg in het Concertgebouw.

Jos van Veldhoven ontvangt Gouden Speld van Bachcomité in Aardenburg (2008)

Dirigenten van het ensemble waren:[1]

Dirigent De Wolff richt na zijn vertrek met enkele koorleden van de Nederlandse Bachvereniging het Bachkoor Holland op, dat ook jaarlijkse Matthäus uitvoeringen gaat doen in de Pieterskerk te Leiden.

Vooruitlopend op het 100-jarig bestaan van de vereniging neemt het ensemble alle 1080 werken van Johann Sebastian Bach op, in samenwerking met gastmusici, die gepubliceerd worden op een speciale website onder de titel "All of Bach".

Externe links[bewerken]