Nederlandse Basisclassificatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Nederlandse basisclassificatie (NBC) is een van oorsprong Nederlands bibliotheek classificatie-schema speciaal ontwikkeld voor wetenschappelijke bibliotheken. Deze classificatie is eind jaren tachtig van de vorige eeuw ontwikkeld onder leiding van de Koninklijke Bibliotheek (Nederland), in gebruik sinds 1990 en wordt sindsdien bijgewerkt.

Het doel van de basisclassificatie[bewerken]

Het doel van de basisclassificatie is oorspronkelijk drieledig:

  • Indeling of categorisering van wetenschappelijke publicaties op onderzoeksgebieden.
  • Zoekfunctie of onderwerpsontsluiting van boeken en tijdschriften door wetenschappelijke bibliotheken
  • Coördinatie van de collectievorming in Nederlandse wetenschappelijke bibliotheken

In de praktijk wordt de basisclassificatie gebruikt samen met een gedetailleerd woordsysteem bestaande uit trefwoorden, aanduiding van plaats en tijd, vormtrefwoord, genretrefwoord en persoonsnaam als onderwerp.

De opzet van de basisclassificatie[bewerken]

De huidige basisclassificatie (3de herziene versie uit 1998) is opgedeeld in 5 categorieën, 48 rubrieken en zo’n 2250 deelrubrieken. Rubrieken worden met twee cijfers aangegeven, deelrubrieken worden aangegeven door nog twee cijfers achter dat van de rubriek waartoe zij behoren, gescheiden door een punt. Zo is rubriek 33 de natuurkunde, en wordt de deelrubriek elektromagnetisme als 33.16 aangegeven. Met de vijf categorieën en de 48 rubrieken biedt de NBC de volgende hoofdopdeling:

  • 01 Algemene werken tot filosofie, met de rubrieken:

De ontwikkeling van de basisclassificatie[bewerken]

De NBC is tot stand gebracht in samenwerking met meerdere wetenschappelijke bibliotheken. De eerste versie van de NBC was slechts deels geautomatiseerd en in 1990 geïntroduceerd. In 1994 volgde de tweede versie en in 1998 de derde versie.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]