Nederlandse Helicopter Industrie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De NHI N-3 "Kolibri" in het Aviodrome

De Nederlandse Helicopter Industrie N.V. (NHI) was een samenwerkingsverband tussen Aviolanda en Kromhout opgericht in 1955. Het verband was opgezet om de testhelikopter SOBEH-2 in productie te nemen. In mei 1956 maakte het eerste toestel, de NHI H-3 "Kolibrie", zijn eerste vlucht en op 3 maart 1958 verkreeg de H-3 zijn bewijs van luchtwaardigheid.

De rompen werden door Aviolanda gemaakt, de motoren door Kromhout en de rotorbladen bij Fokker. De assemblage gebeurde op vliegveld Zestienhoven. Het toestel is om verschillende redenen nooit een succes geworden. De belangrijkste reden was het feit dat de ramjets (Kromhout TJ-5A), die aan de rotortips gemonteerd waren en deze voortstuwden, zeer veel lawaai produceerden en tevens veel brandstof gebruikten. Dat voor deze wijze van voortstuwing werd gekozen is opzienbarend, omdat laat in de jaren 40 met de McDonnell XH-20 Little Henry en in 1950 met de Hiller YH-32 Hornet al was aangetoond dat dit concept niet werkte. Door het hoge brandstofverbruik was de vluchtduur zo kort, dat men een speciaal aanhangwagentje – de helicar – erbij leverde om dienst te doen als landingsplatform.

Na vele tegenslagen vertrok in 1958 ontwerper ir. Jan Meyer Drees naar het Amerikaanse Bell en ook rotorexpert ir. Gerard F. Verhage (†1968) nam ontslag. Naar aanleiding van de tegenvallende orders en het vertrek van de twee ingenieurs nam Aviolanda in 1959 de productie over en bouwde in aanvulling op de negen op Zestienhoven geassembleerde toestellen nog twee exemplaren. Het toestel werd als sproeihelikopter aangeboden en werd verkocht aan een Israëlische sproeimaatschappij Wings, aan het (West-)Duitse Nordflug, aan Groot-Brittannië, aan Nederlands-Nieuw-Guinea (waar het toestel werd gebruikt bij een wetenschappelijke expeditie) en aan de Directie van de Wieringermeer voor onder meer de bestrijding van onkruid in Oostelijk Flevoland.

Er is nog geëxperimenteerd met rubberen drijvers en gondels voor gewondenvervoer en met een landingsgestel bestaande uit ski’s, waarmee op drassig terrein kon worden geland.

In 1961 werd de productie gestaakt en ging de NHI ter ziele.

Helikoptertypen[bewerken]

  • NHI H-3 "Kolibrie" – sproeihelikopter, tweepersoons, ramjetrotor (Kromhout TJ-5A Ramjet) met staartrotor. Eén exemplaar werd tentoongesteld in het Aviodrome.

Externe link[bewerken]