Nederlandse IJshockey Bond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nederlandse IJshockey Bond
(NIJB)
Sport IJshockey
Inlinehockey
Land Vlag van Nederland Nederland
Algemene gegevens
Voorzitter Ruud Vreeman
Zetel Van der Hagenstraat 26-B
2722 NT Zoetermeer
Oprichtingsjaar 1934
Structuur
Wereldbond IIHF
Olympisch comité NOC*NSF
Website
Portaal  Portaalicoon   Sport

De Nederlandse IJshockey Bond (NIJB) organiseert sinds het oprichtingsjaar (1934) van de vereniging de ijshockeysport in Nederland. Drie clubs waren in de beginjaren actief: de Amsterdamse IJshockeyclub (AIJHC), de Haagse Hockey- en IJshockeyclub (HHIJC) en de Tilburgse IJssportclub (TIJSC).

De bond, gevestigd in Eindhoven, belegt jaarlijks een algemene ledenvergadering met de aangesloten leden, oftewel de clubs. Kerntaken van de NIJB zijn, aldus de bond op de eigen website (adres zie hieronder), 'het organiseren van de ijshockeycompetities en het selecteren, trainen en afvaardigen van nationale teams'. De hoogste competitie-afdeling die onder auspiciën staat van de NIJB is de Eredivisie.

Centraal staat verder 'het ontwikkelen van de ijshockeysport in [Nederland] in de meest algemene betekenis van het woord'. De NIJB is lid van de nationale sportkoepel NOC*NSF en aangesloten bij de Internationale IJshockey Federatie (IIHF). De bond, die tot eind 2007 onder leiding staat van oud-international Henk Hille, was al meerdere malen gastheer van het wereldkampioenschap ijshockey voor B-landen.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]