Nederlandse Toeristen Kampeer Club

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een tent op een kampeerterrein van de NTKC

De Nederlandse Toeristen Kampeer Club of NTKC is met oprichtingsjaar 1912 de oudste Nederlandse kampeerclub. Doelstelling van de club is het bevorderen van het toeristisch kamperen.

Kamperen[bewerken]

Onder toeristisch kamperen wordt verstaan het kamperen met een beperkte, lichtgewicht uitrusting. De club heeft hiervoor de beschikking over 20 kampeerterreinen in Nederland. De terreinen kenmerken zich door een natuurlijke uitstraling en beperkte voorzieningen. De toiletgebouwen waren tot in de jaren 90 slechts voorzien van koude douches, maar inmiddels zijn op veel terreinen warme douches beschikbaar. Veel terreinen beschikken over mogelijkheden voor kamp- en/of kookvuur.

De club kent regels voor wat betreft gedrag en gebruikte materialen die zijn vastgelegd in een clubcode. Vouwwagens en campers zijn niet toegestaan, terwijl gebruik van (alleen kleine) caravans is voorbehouden aan oudere leden. Nieuwe leden kunnen toetreden als ze tentkampeerders zijn en de clubcode onderschrijven. De club kent geen beroepskrachten en vrijwel alle werkzaamheden zoals terreinonderhoud en bestuurswerk worden door de leden op vrijwillige basis gedaan. Ook het schoonhouden van de sanitaire ruimte gebeurt op vrijwillige basis door de aanwezige kampeerders.

De NTKC telde in 2019 ruim 9000 leden.

Terreinen[bewerken]

De NTKC beschikt over terreinen in of nabij:

Daarnaast is een drietal labelterreinen van Scouting Nederland gastvrij voor leden van de NTKC.

Externe link[bewerken]

Website van de NTKC