Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
Hoofdkantoor, Catharijnesingel, Utrecht
Hoofdkantoor, Catharijnesingel, Utrecht
Type agentschap
Opgericht 2012
Voorganger(s) Voedsel- en Warenautoriteit, Algemene Inspectiedienst, Plantenziektenkundige Dienst
Hoofdkantoor Catharijnesingel, Utrecht
Aantal werknemers circa 2239 fte/2359 medewerkers
Valt onder Ministerie van Economische Zaken
Directeur Harry Paul (inspecteur-generaal)
Website http://www.nvwa.nl/

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een Nederlands agentschap dat als kerntaak heeft het toezicht houden bij bedrijven en instellingen op de naleving van wetten en voorschriften. Hiervoor heeft de organisatie dierenartsen, inspecteurs en toezichthouders in dienst die op verscheidene terreinen op de naleving toezien en zo nodig sancties opleggen.

De NVWA functioneert onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken (EZ). De opdrachtgevers zijn het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Wetgeving[bewerken]

De organisatie houdt onder meer toezicht op de naleving van de volgende wetten:

 • de Warenwet
 • de Tabakswet
 • de Wet dieren
 • de Wet natuurbescherming
 • de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren
 • en allerlei Algemene Maatregelen van Bestuur AMvB's zoals:
  • het Warenwetbesluit algemene productveiligheid
  • het Warenwetbesluit algemene chemische productveiligheid
  • het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen
  • het Warenwetbesluit machines
  • het Warenwetbesluit elektrotechnische produkten
  • het Warenwetbesluit speelgoed
  • het Warenwetbesluit kinderbedden en -boxen
  • het Warenwetbesluit persoonlijke beschermingsmiddelen
  • het Besluit draagbaar klimmaterieel
  • het Besluit gastoestellen
  • het Besluit etikettering energieverbruik energiegerelateerde producten

De NVWA brengt ook (gevraagd en ongevraagd) adviezen uit voor de opdrachtgevende ministeries.

Tot 2013 hield de NVWA toezicht op de Drank- en Horecawet. Sinds 2013 houden de gemeenten toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet.

Werkterrein[bewerken]

De missie van de NVWA luidt: "De NVWA bewaakt de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, en handhaaft de natuurwetgeving". Meer concreet gesteld houdt de dienst toezicht op de veiligheid van eet en drinkwaren, roken op de werkplek, roken in de horeca en in openbare gebouwen. Ook de veiligheid van speelgoed, cosmetica, machines, elektrische apparaten, gastoestellen, kermisattracties en attractieparken, speeltoestellen, huishoudchemicaliën, ladders en trappen, kinderbedden en -boxen, kleding en textiel, valt onder het toezicht van de NVWA. Sinds 2011 is ook de controle op het energielabel van huishoudelijke apparatuur een taak van de NVWA (daarvoor werden de controles door de Belastingdienst verricht).

Geschiedenis[bewerken]

Een van de voorgangers van de NVWA was de Keuringsdienst van Waren (KvW). Bij de reorganisatie begin jaren 2000 heeft de nieuwe organisatie een tijdje Inspectie Gezondheidsbescherming geheten, en voor korte tijd ook Inspectie Waren en Veterinaire Zaken. Omdat voor publiek en bedrijven deze naamgeving tot veel onduidelijkheid leidde, is men teruggekeerd naar de Keuringsdienst van Waren.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) werd op 10 juli 2002 opgericht.[1] Hierin werden de Keuringsdienst van Waren en de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) ondergebracht. Deze twee organisaties hebben tot 2006 als werkmaatschappijen gewerkt binnen de VWA. Op 1 januari 2006 zijn KvW en RVV gefuseerd tot één landelijke autoriteit onder de naam Voedsel en Waren Autoriteit.

In juli 2006 wijzigde de methode van toezicht houden bij de VWA. Naar aanleiding van enquêtes onder ondernemers en het midden- en kleinbedrijf en ideeën van de eigen inspecteurs voert de VWA een beleid waarbij goed presterende ondernemingen een grotere eigen verantwoordelijkheid krijgen en ook minder worden gecontroleerd. Daartegenover staat dat ondernemingen die slecht de regels handhaven intensiever gecontroleerd worden.[2]

Op 1 januari 2012 is de VWA gefuseerd met de Algemene Inspectiedienst (AID) en de Plantenziektenkundige Dienst (PD). In voorbereiding hierop was er sinds mei 2010 sprake van een onofficiële fusie en de drie fusiepartners werkten samen. In juridische zin bleven de VWA, AID en PD elk bestaan tot de fusie voltooid was.

De NVWA is in de loop der jaren geleidelijk aan gekrompen. Stuwende kracht hierachter was de wens van achtereenvolgende kabinetten voor een kleinere rijksoverheid, minder ambtenaren en bezuinigingen. Direct na de fusie op 1 januari 2012 was de formatie van de gefuseerde organisatie 2155 fte.

Op 29 oktober 2012 werd het Regeerakkoord van het kabinet-Rutte II gepubliceerd. Hierin werd het voornemen opgenomen dat product- en bedrijfschappen zouden worden opgeheven en alle publieke taken en het medebewind van de Productschappen zouden worden overgeheveld naar het ministerie van Economische Zaken (EZ). Naar verwachting worden bepaalde taken van de opgeheven Productschappen (uitvoering van monitoring, toezicht en handhaving) bij de NVWA neergelegd.

Onder meer naar aanleiding van voedselschandalen (paardenvlees dat werd verkocht als rund, gesjoemel met biologische eieren, poep in slachthuizen, met salmonella besmette zalm) besloot de politiek om minder te bezuinigen op de NVWA. Concreet werd de formatie zelfs iets uitgebreid.

Wetenswaardigheden[bewerken]

 • Sinds 2003 zendt de RVU op televisie het programma Keuringsdienst van Waarde uit, dat onafhankelijk journalistiek onderzoek doet naar de herkomst en achtergronden van productie (en distributie) van voedsel en waren in Nederland. Omdat dit verwarrend zou kunnen zijn met het werk van de Keuringsdienst van Waren heeft deze laatste geprobeerd het programma dan wel de titel te laten verbieden, wat niet is gelukt.
 • De website www.nvwa.nl was tot medio 2012 in handen van de natuur- en vogelwacht de "Alblasserwaard".

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]