Nederwiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Nederwiet is de in Nederland gecultiveerde plant Cannabis sativa, een hennepsoort. Hennep is een tweehuizige plant; om zaadvorming te vermijden worden voor nederwiet alleen vrouwelijke planten geteeld.

Nederwiet is afgeleid van Northern lights, een in Californië ontwikkelde variëteit die in de jaren 60 in Nederland werd ingevoerd en hier verder is veredeld (zie Wiet en 'skunk' in Nederland). Het merendeel van de in Nederland gekweekte marihuana is vermoedelijk afkomstig van oorspronkelijke skunkhybrides.

Ofschoon hennep veel voor zijn vezel wordt geteeld, gaat het bij nederwiet om het THC-gehalte, dat door selectie flink is vergroot. In de bloemtoppen (de rest van de plant wordt niet gebruikt) zijn THC-gehaltes tot ruim 25% gemeten, als de plant professioneel onder speciale groeilampen wordt gekweekt.[1] Het THC-gehalte is mede afhankelijk van de hoeveelheid zonuren die de planten krijgen. Thuis in zonlicht gekweekte nederwiet levert een lager THC-gehalte op dan onder lampen geteelde planten, die elke dag het optimale aantal uren licht krijgt.

THC-gehalte[bewerken]

Oorspronkelijk gold nederwiet als een goedkope thuisteeltoplossing. Het THC-gehalte van deze wiet was lager[2] dan de wiet uit warmere landen en werd als genotsmiddel dus als inferieur subsitituut beschouwd. Studenten van de Landbouwuniversiteit Wageningen verrichtten onderzoek naar de THC-concentratie en andere stoffen en waren in staat om het gehalte hiervan te verhogen. De plant is als studieobject geschikt, omdat hij erg makkelijk groeit. De landbouwvelden van Wageningen stonden in die tijd soms vol met deze planten, waarvan onder andere het THC-gehalte nauwkeurig werd gemonitord.[3][4] De bereikte 'goede' studieresultaten sloegen over naar de markt. Hierdoor werd het THC-gehalte in nederwiet in de jaren 90 en 00 verhoogd naar ongebruikelijk hoge waarden, vele malen hoger dan de Afghaanse wiet en andere wietsoorten die voordien als hoogwaardig beschouwd werden.[5]

Trivia[bewerken]

De Nederlandse popgroep Doe Maar zette in 1981 een bijna zeven minuten durend lied met de titel Nederwiet op het album Skunk. In het lied werden de verschillende stadia van het productieproces van nederwiet bezongen.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. THC-concentraties in wiet, nederwiet en hasj in Nederlandse coffeeshops 2009-2010 (tabel III-4) in het Internet Archive. Onderzoek van het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ISBN 978-90-5253-678-1.
  2. THC-concentraties in wiet, nederwiet en hasj in Nederlandse coffeeshops (2005-2006) op de website van UKCIA. Onderzoek van het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
  3. Vezelhennep, duurzaam basisproduct voor kleding en auto-onderdelen Wageningen UR: In het veredelingsprogramma selecteert Wageningen UR voortdurend op een zo laag mogelijk THC-gehalte, i.c. lager dan 0.2 procent. Dat betekent dat deze vezelhenneplijnen geen enkele waarde hebben voor gebruik als wiet of marihuana.
  4. Werkzame stof THC in cannabis goed meetbaar Wageningen UR, 6 oktober 2011
  5. Drugsinfo.nl