Neerstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Neerstraat
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Neerstraat (Noord-Brabant)
Neerstraat
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Gemert-Bakel Gemert-Bakel
Coördinaten 51° 31′ NB, 5° 43′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Neerstraat
Geografische informatie
Locatie       Bakel, Gemert-Bakel, Noord-Brabant
Begin Bakel, Gemertseweg
Eind Bakel, Kivitsbraak
Lengte 1,3 km
Breedte 2 × 2,50 m
Algemene informatie
Genoemd naar Neerstraat
Bestrating Asfalt beton
Bebouwing Boerenbedrijven, boerderijen
Overig Deze straat/weg is een gedeelte van de N604
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Neerstraat is een buurtschap in Bakel, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De buurtschap is tevens de naam van de gelijknamige straat, een gedeelte van de provinciale weg 604.

Tolbrug[bewerken | brontekst bewerken]

De tolbrug lag in het noorden van Bakel. Van de 12de tot en met de 18e eeuw woonde in de boerderij waar nu museum de Tolbrug is, een voster (politie). Die voster zorgde ervoor dat mensen tol betaalden bij de tolpost ter hoogte van de Esperloop, de weg was toen een tolweg. Er werd tol geheven naar aanleiding van wat en hoeveel spullen je bij je had (te denken aan stro, geld en handelswaar). De tolbrug lag aan het noorden van Bakel. Er werd onder andere tol geheven om de gemeentekas aan te vullen. Omstreeks 1794 hebben de Fransen ervoor gezorgd dat deze tolpost opgeheven werd. Waarschijnlijk heeft men vroeger de tolbrug gebouwd aan de straat die nu de Neerstraat heet, omdat die weg een belangrijk verbindingsroute was tussen De Mortel en Bakel en Milheeze. Er zijn verder geen andere tolwegen en/of tolbruggen aangetroffen.

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

Naar aanleiding van de tolbrug heeft men nu een museum vernoemd als De Tolbrug. In dit museum worden tal van historische gereedschappen, werktuigen, gebruiksvoorwerpen en vroegtijdse huishoudelijke producten tentoongesteld.