Neerstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Neerstraat
Geografische informatie
Locatie       Bakel, Gemert-Bakel, Noord-Brabant
Begin Bakel, Gemertseweg
Eind Bakel, Kivitsbraak
Lengte 1,3 km
Breedte 2 × 2,50 m
Algemene informatie
Genoemd naar Neerstraat
Bestrating Asfalt beton
Bebouwing Boerenbedrijven, boerderijen
Overig Deze straat/weg is een gedeelte van de N604
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Neerstraat is een straat in Bakel, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De straat is een gedeelte van de provinciale weg 604 en draagt dezelfde naam als het gehucht ter plekke.

Tolbrug[bewerken | brontekst bewerken]

De tolbrug lag in het noorden van Bakel. Van de 12de tot en met de 18e eeuw woonde in de boerderij waar nu museum de Tolbrug is, een voster (politie). Die voster zorgde ervoor dat mensen tol betaalden bij de tolpost ter hoogte van de Esperloop, de weg was toen een tolweg. Er werd tol geheven naar aanleiding van wat en hoeveel spullen je bij je had (te denken aan stro, geld en handelswaar). De tolbrug lag aan het noorden van Bakel. Er werd onder andere tol geheven om de gemeentekas aan te vullen. Omstreeks 1794 hebben de Fransen ervoor gezorgd dat deze tolpost opgeheven werd. Waarschijnlijk heeft men vroeger de tolbrug gebouwd aan de straat die nu de Neerstraat heet, omdat die weg een belangrijk verbindingsroute was tussen De Mortel en Bakel en Milheeze. Er zijn verder geen andere tolwegen en/of tolbruggen aangetroffen.

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

Naar aanleiding van de tolbrug heeft men nu een museum vernoemd als De Tolbrug. In dit museum worden tal van historische gereedschappen, werktuigen, gebruiksvoorwerpen en vroegtijdse huishoudelijke producten tentoongesteld.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]