Negentienstippelig lieveheersbeestje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Negentienstippelig lieveheersbeestje
Negentienstippelig lieveheersbeestje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Coccinellidae (Lieveheersbeestjes)
Geslacht:Anisosticta
Soort
Anisosticta novemdecimpunctata
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Coccinella novemdecimpunctata
Pop
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Negentienstippelig lieveheersbeestje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Het negentienstippelig lieveheersbeestje (Anisosticta novemdecimpunctata) is een kever uit de familie lieveheersbeestjes (Coccinellidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 als Coccinella novemdecimpunctata gepubliceerd door Carl Linnaeus.[1] De kever komt van nature voor in Eurazië.[2]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De kleur varieert enigszins van roze naar rood tot roodbruin. Witte exemplaren komen ook voor maar ze hebben alle 19 zwarte vlekken. Het lichaam is wat langwerpiger ovaal dan bij de meeste soorten lieveheersbeestjes die bijna rond zijn. Met een lengte van 3 tot 4 millimeter blijft de soort klein en is ondanks de kleuren moeilijk te vinden. Op de kop zit een bladachtige vlek, die lijkt op het blad van een esdoorn.

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het negentienpuntlieveheersbeestje is een moerasbewoner die langs de waterkant te vinden is. De kever leeft voornamelijk op russen en komt ook voor op riet en wilgen. Het voedsel bestaat uit bladluizen en andere kleine ongewervelden die de op de planten leven. De volwassen kever overwintert in spleten in bomen of in holle rietstengels.