Nelli Sjkolnikova

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Nelli Efimovna Sjkolnikova (Russisch: Нелли Ефимовна Школьникова, Oekraïens: Неллі Юхимівна Школьникова) (Zolotonosja (Oblast Tsjerkasy), 8 juli 1928 - Melbourne, 2 februari 2010) was een Oekraïens klassiek violiste.

Op driejarige leeftijd verhuisde ze met haar familie naar Moskou, waar ze al spoedig belangstelling voor de viool kreeg. Zij studeerde aan het plaatselijk conservatorium bij Lillia Kossodo en Joeri Jankelevitsj.[1] Toen ze acht jaar was speelde ze voor het eerst mee in een concert. In 1953 won Sjkolnikova de Marguerite Long-Jacques Thibaud-wedstrijd in Parijs en begon vervolgens een internationale carrière. Ze trad op in de Sovjet-Unie, Europa, de Verenigde Staten, Canada, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland. Daarnaast doceerde zij aan de Gnessin Staatsacademie voor Muziek.

Tussen 1970 en 1982 mocht zij de Sovjet-Unie niet verlaten. In 1982 week ze eerst uit naar Berlijn en vestigde zich vervolgens op verzoek van dirigent John Hopkins in Melbourne, waar zij de eerste Artist-in-Residence werd aan het Victorian College of the Arts.[2] Vanaf 1987 doceerde Nelli Sjkolnikowa aan de universiteit van Indiana.

Externe link[bewerken]