Neopalpa donaldtrumpi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Neopalpa donaldtrumpi
Kop van Neopalpa donaldtrumpi
Kop van Neopalpa donaldtrumpi
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Gelechiidae (Tastermotten)
Geslacht:Neopalpa
Soort
Neopalpa donaldtrumpi
Nazari, 2017
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Neopalpa donaldtrumpi op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Neopalpa donaldtrumpi is een vlinder uit de familie van de tastermotten (Gelechiidae).

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De pas ontdekte soort kreeg de naam pas in 2017. De Canadese bioloog Vazrick Nazari koos de naam naar eigen zeggen omdat de bovenkant van de mot een zekere gelijkenis vertoont met het haar van Donald Trump, de 45e president van de Verenigde Staten.[1] De auteur zegt dat hij met deze opvallende vernoeming hoopt meer bewustwording te creëren voor het belang van zijn vakgebied (beschrijvende taxonomie) en de bescherming van gebieden waar de soort voorkomt, en die ten prooi vallen aan urbanisatie.[2]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De voorvleugels hebben bij de mannetjes een lengte van 3,0–4,6 millimeter, bij de vrouwtjes bedraagt die 4,3 millimeter. De voorvleugels zijn puntig en oranjegeel, met een brede donkerbruine zoom langs de voorrand. Vaak is ook de vleugeltip donkerderbruin. Sommige exemplaren hebben heldere vlekken op de vleugels. De achtervleugels zijn lichtgrijs, en dragen franje aan de achterkant en apex. De kop is bezet met geelachtige schubben en haren.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Neopalpa donaldtrumpi komt voor in de noordelijke helft van Neder-Californië (Mexico) en in de zuidelijke counties van Californië.

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

De soort werd "ontdekt" toen Nazari een museumcollectie van tastermotten uit het tot dan monotypische geslacht Neopalpa aan een nauwkeurig onderzoek onderwierp, en daar een aantal exemplaren in tegenkwam waarvan zowel het uiterlijk als het DNA afweek van dat van de typesoort. Alles wat er van de soort bekend is, is dus de morfologie en de op de labels vermelde vindplaats en vangdatum. Exemplaren van deze soort werden verzameld in vlindervallen in februari, april, juni en augustus. Biologie en levenscyclus waren op het moment dat de eerste publicatie over de soort verscheen, nog niet nader onderzocht.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]