Neottia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Neottia
Vogelnestje
Vogelnestje
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeën)
Onderfamilie:Epidendroideae
Geslachtengroep:Neottieae
Subtribus:Listerinae
Geslacht
Neottia
Guett. (1754)
Afbeeldingen Neottia op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Neottia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Neottia is een geslacht van orchideeën. Ze komen vooral in de gematigde streken van zowel het noordelijk- als het zuidelijk halfrond voor. Drie soorten zijn ook in België en Nederland te vinden.

Sinds kort worden ook de soorten van het voormalige geslacht keverorchis (Listera) bij Neottia gerekend.

Naamgeving en etymologie[bewerken]

Kenmerken[bewerken]

De soorten van het geslacht Neottia zijn terrestrische, overblijvende planten (geofyten) met een sterk vertakte tot nestvormige wortelstok.

Het zijn overwegend kleine en onopvallende planten. Een aantal soorten zijn epiparasieten en hebben zelf geen bladgroen.

De sepalen en petalen zijn gelijk en vormen een helm. De lip is lang en tongvormig, aan de top in twee gedeeld met in het midden een groef die nectar bevat. Er is geen spoor. Het gynostemium is kort; het rostellum produceert bij aanraking een kleverige stof waarmee de pollinia aan de kop van de indringer worden vastgehecht.

Bloemdiagram[bewerken]

Habitat[bewerken]

Op allerlei gronden en vele biotopen: loof- en naaldbossen, struwelen, vochtige of droge weilanden, kalkgraslanden, parken, tuinen, bermen, van diepe schaduw tot in volle zon.

Voorkomen[bewerken]

Gematigde en subarctische streken van het noordelijk- en het zuidelijk halfrond: Europa, Zuidwest-Azië, de Himalaya, Noord-Amerika en Alaska.

Verwantschap en soorten[bewerken]

De soorten van het nauw verwante vroegere geslacht keverorchis (Listera) zijn na moleculair onderzoek bij Neottia gevoegd. Daardoor is het geslacht van een twintigtal soorten gegroeid tot vijftig.

In Europa komen er drie soorten voor, die ook in België en Nederland te vinden zijn.

Referentie[bewerken]

  • Pierre Delforge, 1994.:Guide des orchidées d'Europe, d'Afrique du Nord et du Proche-Orient, Delachaux et Niestlé, ISBN 2-603-01323-8