Nepalese Congrespartij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nepalese Congrespartij
नेपाली काँग्रेस
Nepali Congress Edited.svg
Functiehouders
Partijleider Girija Prasad Koirala
Geschiedenis
Opgericht 1947
Algemene gegevens
Actief in Nepal
Hoofdkantoor Kathmandu
Richting Centrumlinks
Ideologie Sociaaldemocratie, Democratisch socialisme, Derde Weg
Internationale organisatie Socialist International
Website www.nepalicongress.org
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Nepalese Congrespartij (NCP) is een Nepalese politieke partij.

De NCP werd in 1947 opgericht als reformistische centrumpartij die streefde naar democratie in Nepal en de invoering van een constitutionele monarchie. In 1951 hielp de NCP mee met het omverwerpen van het bewind van de invloedrijke Rana-familie. Hiermee kwam er een einde aan meer dan een eeuw Rana-bewind. Er kwam een constitutionele monarchie en men begon aan een proces van democratisering. In 1959 won de NCP de verkiezingen. Maar een jaar later werd het democratiseringsproces afgebroken en de absolute monarchie onder koning Mahendra van Nepal hersteld. B.P. Koirala, de voorzitter van de NCP, werd enige tijd gevangengezet. In 1962 werd het Panchayat-systeem (partijloze democratie), maar de NCP bleef als ondergrondse beweging actief.

Als gevolg van het verbod, werd de NCP radicaler. In de jaren 60 en 70 streefde de partij naar nationalisering van de basisindustrieën. Samenwerking met de Communistische Partij van Nepal werd echter van de hand gewezen. In de jaren 70 en 80 leed de partij onder de interne strijd die was losgebroken.

In de jaren 80 brak de partij met het socialistisch programma van de jaren 60 en streefde men democratisering en privatisering na. Girija Prasad Koirala (broer van B.P. Koirala) werd tot partijvoorzitter gekozen. Na het herstel van de democratie in Nepal in 1990, werd Girija Koirala in 1991, na de verkiezingsoverwinning van de NCP, tot premier benoemd. Met onderbreking van 1994/1995 en 2002-2004 leverde de NCP de premier.

Van 2003 tot 2006 werd het land bestuurd door koninklijke kabinetten. Maar het lukte de koning niet om de maoïstische opstand te bedwingen. In 2006 benoemde hij Koirala weer tot premier, en deze sloot een bestand met de communisten. Een grondwetgevende vergadering proclameerde de republiek.

Op 21 juli 2008 werd door de grondwetgevende vergadering de kandidaat van de Congrespartij, Ram Baran Yadav, gekozen tot eerste president van Nepal. Hij versloeg de maoïst Ramraja Singh. De taak van de president is vooral ceremonieel, maar de weigering van de president in 2009 het ontslag van de opperbevelhebber van het leger te bekrachtigen, leidde tot het uittreden van de maoïsten uit de coalitieregering.

Girija Koirala, de voorzitter van de NCP, stierf in maart 2010 op 85-jarige leeftijd.

De NCP is lid van de Socialistische Internationale.

Zie ook[bewerken]