Nephelomys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nephelomys
Nephelomys devius schedel
Nephelomys devius schedel
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Cricetidae (Woelmuisachtigen)
Geslachtengroep:Oryzomyini
Geslacht
Nephelomys
Weksler et al., 2006
Typesoort
Hesperomys albigularis Tomes, 1860
Afbeeldingen Nephelomys op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Nephelomys op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Nephelomys is een geslacht van knaagdieren uit de Oryzomyini dat voorkomt in de bergregenwouden van Latijns-Amerika, van Costa Rica tot Venezuela en Bolivia. Ze leven op 900 tot 3500 m hoogte. De soorten van dit geslacht worden traditioneel in Oryzomys geplaatst, maar recent onderzoek wijst uit dat de soorten van dit geslacht niet nauw verwant zijn aan Oryzomys zelf, maar aan een aantal andere geslachten (Clade B, zie rijstratten), en daarbinnen aan Hylaeamys en in het bijzonder Transandinomys.

De rugvacht is geelbruin, de buikvacht is variabel van kleur. De oren zijn klein. Zoals bij veel rijstratten beginnen de klauwen bij een pluk haren. De staart is lang.

De taxonomie binnen deze groep is lang onduidelijk geweest. In bepaalde classificaties werden alle soorten binnen de ene soort Oryzomys albigularis geplaatst, maar door later onderzoek zijn steeds meer soorten erkend. De verspreidingen van alle soorten zijn echter niet volledig gepubliceerd. Er zijn dertien soorten:

Literatuur[bewerken]

  • Weksler, M., Percequillo, A.R. & Voss, R.S. 2006. Ten new genera of oryzomyine rodents (Cricetidae: Sigmodontinae). American Museum Novitates 3537:1-29.